Jak długo piec biszkopt?

Jak długo piec biszkopt?

Upieczenie smacznego biszkoptu jest ogromnym wyzwaniem. Każdy, kto sprostał temu zadaniu może być z siebie dumny. Przyrządzając to smaczne ciasto musimy brać pod uwagę, że jest bardzo delikatne, a sam proces wytwarzania wymusza zapewnienie idealnych warunków. W innym wypadku biszkopt możemy spalić lub doprowadzić do jego opadnięcia.

Ciasto biszkoptowe nazywane też po prostu biszkoptem powstaje w wyniku połączenia ze sobą takich składników jak jajka, mąka pszenna i cukier. Aby obniżyć poziom glutenu w cieście, cukiernicy nierzadko decydują się na zastosowanie mąki pszennej mąką ziemniaczaną. Dzięki takiej recepturze biszkopt jest o wiele bardziej delikatny. Ciasto biszkoptowe stosuje się jako bazę do ciast galaretowych oraz tortów.

Zwykle popełnianym błędem przez osoby podejmujące się pieczenia biszkopta jest zły dobór proporcji składników do rozmiaru tortownicy. Tymczasem przygotowując biszkopt należy wziąć pod uwagę średnicę tortownicy. Przykładowo, gdy robimy biszkopt na tortownicy o średnicy 30 cm będziemy potrzebować 8 jajek w rozmiarze L. Natomiast do wykonania biszkoptu o średnicy 16 cm wystarczająca liczba jak to 2. Jeżeli zależy nam na tym, by biszkopt nie opadał warto zadbać o wszystkie składniki już przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta.

Wszystkie produkty, które użyjesz do stworzenia biszkoptu, a zwłaszcza jajka, na co dzień przechowywane w lodówce, powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki na godzinę przed przystąpieniem do robienia biszkoptu. Mąka na biszkopt powinna być delikatna. Najlepiej sprawdzą się tu mąki typu 450. Przygotowując biszkopt przesiewamy ją przez sitko, co dodatkowo ją napowietrzy.

Jak długo piec biszkopt z termoobiegiem?

Biszkopt powinien być pieczony w piekarniku z uruchomioną funkcją termoobiegu. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości tortownicy, w której znajduje się nasze ciasto. Biszkopt zwykle piecze się od 20 minut do nawet 60 minut. Jeżeli ciasto jest pieczone w niskiej i płaskiej formie to czas pieczenia będzie o wiele krótszy niż wówczas, gdy stosujemy dużą tortownicę.
Istotne jest przede wszystkim to, by biszkopt uzyskał złocisto-brązowy kolor. Czy ciasto zostało upieczone możemy sprawdzić poprzez umieszczenie patyczka wewnątrz ciasta. Jeżeli patyczek będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.

Na ile stopni piec biszkopt?

Pamiętaj, że biszkopt piecze się etapami. To oznacza, że od razu nie wkłada się ciasta na temperaturę maksymalną, ale podnosi się ją w miarę wzrostu ciasta. Najpierw rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 160 st. Celsjusza. Gdy zauważysz, że ciasto rośnie, zwiększ temperaturę do 220 st. Celsjusza. Sprawdzaj na bieżąco, czy ciasto jest gotowe, używając w tym celu patyczka.
Biszkopt wykorzystuj do przekładania ciast lub serwuj jako samodzielny przysmak bez żadnych dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *