Jak długo piec ciasto drożdżowe?

Jak długo piec ciasto drożdzowe

Kiedy pieczemy ciasto drożdżowe cudny aromat wypełnia cały dom, niektórzy lubią je bez dodatków, inni z owocami, dżemem, serem, czy bakaliami. Istnieje też spora grupa wielbicieli chrupiącej, słodkiej kruszonki, którą udekorowany jest wypiek. Ciasto drożdżowe często kojarzy się z dzieciństwem oraz domowymi specjałami – dlatego tak chętnie się nim zajadamy. Jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości i czasu, ale nie jest niezwykle trudnym zadaniem. Warto się go podjąć, by móc skosztować wyśmienitego, pachnącego ciasta lub poczęstować nim gości. Będą zachwyceni!

Ile piec ciasto drożdżowe?

Czas pieczenia ciasta zależy od jego rodzaju i wielkości. Ciasto drożdżowe z kruszonką powinno spędzić w rozgrzanym do 160°C piekarniku ok. 60 minut. Ciasto z owocami (np. śliwkami) oraz kruszonką pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut. Chałka z kruszonką potrzebuje ok. pół godziny w 180°C. Natomiast bułeczki z rodzynkami piecze się ok. 15 minut w 210°C.

Poziom wypieczenia ciasta najlepiej sprawdzać przy pomocy drewnianej wykałaczki. Jeśli wbijamy ją w ciasto i jest sucha, oznacza to, że wypiek jest gotowy.

Wskazówka – aby drożdżowe smakołyki posiadały złocistobrązową, błyszczącą skórkę, przed pieczeniem należy posmarować je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z małą ilością mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *