Pieczona karkówka podawana z ziemniakami, sosem i surówką, to idealny obiad. Można także pokroić ją w plastry i zajadać na zimno, jako wędlinę. Kanapki z upieczonym w domu, aromatycznym mięsem będą przepyszne. Szczególnie z dodatkiem chrzanu, musztardy lub z jarzynową sałatką. Co ważne – przygotowanie dobrego karczku wcale nie jest trudne i skomplikowane.
Ile piec karkówkę w naczyniu?
Zanim przystąpimy do pieczenia mięsa należy je najpierw dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie karkówkę nacieramy ulubionymi przyprawami. Oczywiście sól i pieprz, to podstawa. Sprawdzi się także czosnek, czy majeranek.
Po przyprawieniu mięsa, obwiązujemy je sznurkiem, by zachowało swój kształt. Umieszczamy na brytfannie, wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy, od czasu do czasu polewając je sosem, który zbiera się w naczyniu. Przyjmuje się, że karkówkę pieczemy tyle, ile waży. Przykładowo 1 kg mięsa, to 1 godzina pieczenia, 1,5 kg mięsa, to 1,5 godziny pieczenia itd.
Ile piec karkówkę w rękawie?
Mięso wieprzowe doskonale smakuje upieczone w specjalnym, foliowym rękawie. Użycie go, to bardzo wygodne oraz praktyczne rozwiązanie.
Przyprawioną karkówkę umieszczamy w rękawie, wkładamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Czas pieczenia mięsa zależy od jego wagi – 1 kg – 1 godzina pieczenia. Ok. 10 minut przed wyjęciem karkówki z piekarnika warto rozciąć rękaw, aby mięso się przyrumieniło.