Pieczony kurczak, to danie doskonałe na co dzień i od święta. Pachnące, aromatyczne, sycące, świetnie łączy się z różnymi dodatkami. Samo jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a przepisów na marynaty jest całkiem sporo. Dlatego tym bardziej warto zaserwować sobie tego rodzaju potrawę.
Mięso z kurczaka warto także jeść z uwagi na fakt, iż posiada dużo łatwo przyswajalnego białka.
Ile piec kurczaka w piekarniku?
Przed pieczeniem najpierw dobrze płuczemy mięso i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Doskonałym pomysłem jest zamarynowanie go wcześniej, by nabrało smaku, aromatu i po upieczeniu było bardzo soczyste i kruche.
Ważną kwestią jest temperatura pieczenia. W zbyt wysokiej mięso przypali się i będzie suche. Natomiast w za niskiej, trudno będzie dopiec kurczaka, w środku może pozostać półsurowy. Temperatura 180°C (170°C z termoobiegiem) jest optymalna. Uważa się, że każdy kilogram mięsa wymaga ok. godziny pieczenia, czyli 1 kg kurczaka powinien spędzić w piekarniku godzinę, a 1,5 kg mięsa 1,5 godz.
Zamarynowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy, co jakiś czas podlewając mięso wytopionym tłuszczem, chroniąc je przed wysuszeniem. Ok. 15 min przed końcem pieczenia warto odkryć kurczaka, by skórka się zrumieniła i była chrupiąca.
Wiecie już ile czasu piec kurczaka, teraz poznajcie cenne wskazówki, dzięki którym będziecie zachwyceni smakiem mięsa:
- godzinę przed pieczeniem warto wyjąć kurczaka z lodówki, ponieważ, gdy włożymy zimne mięso do nagrzanego piekarnika strony wewnętrzna i zewnętrzna będą się nierównomiernie piekły
- kilka godzin przed pieczeniem można wymoczyć mięso w solance, opłukać je i wytrzeć, dzięki czemu kurczak po upieczeniu będzie delikatny i kruchy
- po wyjęciu z piekarnika upieczonego kurczaka należy pozostawić go na 10 min i dopiero po tym czasie pokroić. Soki równomiernie rozejdą się po mięsie i podczas dzielenia mięsa na kawałki nie będą z niego wypływały.