Łosoś, to jedna z tych ryb, które bardzo chętnie spożywamy. Może być przekąską lub daniem serwowanym na obiad lub kolację. Wybornie smakuje z ziemniakami, ryżem, makaronem, z wieloma warzywami i sosami. Posiada witaminę A, D, witaminy z grupy B, kwasy omega-3 oraz omega-6. Jest cennym źródłem pełnowartościowego białka. Włączenie łososia do diety to rewelacyjny pomysł.
Pieczony w piekarniku, przyprawiony pachnącymi ziołami będzie zachwycał smakiem i aromatem. Przepisów na taką potrawę nie brakuje.
Ile piec łososia w piekarniku?
Przed przystąpieniem do pieczenia, najpierw płuczemy filety z łososia pod wodą, osuszamy i bardzo delikatnie wyciągamy ości jeśli są. Następnie przyprawiamy rybę według przepisu.
Czas pieczenia łososia zależy od wielkości kawałków i sposobów przygotowywania. Pieczony bez przykrycia na blaszce wyłożonej pergaminem, musi spędzić w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 15 minut. Jednak wykorzystując tą metodę pieczenia, trzeba uważać, ponieważ ryba szybko się wysusza.
Ile piec łososia w folii?
Łososia możemy też upiec w folii aluminiowej. Końce folii łączymy, by zamknąć w niej rybę, ale warto na środku zostawić nieco przestrzeni, aby podczas pieczenia wytworzyła się para wodna. Wtedy ryba będzie soczysta. Łososia pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.