Pizza znana jest na całym świecie. Pachnący, pyszny placek drożdżowy z sosem, różnymi dodatkami i ziołami jest przepyszny. Wielu z nas chętnie serwuje go sobie na obiad, czy kolację. Sekret udanej pizzy to nie tylko idealne ciasto, ale też proces pieczenia.
Pizza pieczona w piecach opalanych drewnem, w których temperatura sięga 500 stopni Celsjusza smakuje najlepiej. Jednak w domowych warunkach także można przyrządzić dobrą pizzę. Pieczona na blaszce w piekarniku elektrycznym na pewno nie rozczaruje smakiem.
Ile piec pizzę?
Pizzę zawsze wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. Ustawiamy grzanie góra-dół oraz termoobieg i ustawiamy temperaturę ok. 220 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasta i ilości składników, jakie się na nim znajdują. Pizza na cienkim cieście potrzebuje ok. 12 min., na średnim cieście ok. 15 min., a na grubym 20-30 min.
Przygotowując pizzę samodzielnie zwróćmy uwagę na to, by nie nałożyć na nią zbyt wielu dodatków. Wilgoć sprawi, że trudno będzie ją upiec. Z jednej strony pozostanie mokra, niedopieczona, z drugiej może się przypalać.