Jak długo piec schab?

Jak długo piec schab?

Rodzinny obiad, ważna uroczystość, czy codzienny posiłek – pieczony schab zawsze znajdzie grono miłośników! Można go jeść na ciepło lub na zimno. Przepisów na wyborne marynaty jest mnóstwo. Mięso świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem, pieczywem, dodatkiem rozmaitych warzyw i sosów. Co istotne – nie trzeba posiadać ogromnych umiejętności, by je przyrządzić.

Zaczynamy od oczyszczenia mięsa z błon, opłukaniu go pod wodą i osuszeniu papierowym ręcznikiem. Najlepiej jeśli zostawimy je w marynacie na kilka godzin. Jeśli nie mamy tyle czasu, można je od razu wstawić do piekarnika (np. w naczyniu żaroodpornym). Jeden kilogram schabu piecze się około godziny w temperaturze 180° C. Zbyt długi czas pieczenia spowoduje, że schab wysuszy się, a tego lepiej uniknąć.

Ile piec schab w rękawie?

Foliowy rękaw przeznaczony do przygotowywania różnego rodzaju mięs, ryb, czy warzyw jest bardzo popularny. Wiele osób, które na co dzień gotują z pewnością słyszało o tym wynalazku. Jeśli zdecydujemy się upiec w nim schab, możemy też od razu włożyć ulubione warzywa, np. cebulę czy paprykę. Jak już wyżej wspomnieliśmy – każdy kilogram mięsa potrzebuje godziny w piekarniku. 15 min przed końcem pieczenia warto rozciąć rękaw, by schab nieco się zrumienił.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *