Polędwiczki to prawdziwy rarytas, który gości na wielu przyjęciach. Bardzo często jest także serwowany podczas rodzinnych obiadów. Zobacz, jak długo je przygotowywać, by były smaczne i soczyste.
Polędwiczka to część pochodząca z tylnej półtuszy wieprzowej. Stanowi długi i wąski mięsień, który zlokalizowany jest wzdłuż grzbietu. Tego rodzaju mięso bardzo chętnie jedzą nie tylko smakosze wieprzowiny, ale również osoby na diecie czy sportowcy. Wszystko za sprawą właściwości tego rodzaju pożywienia.
Polędwiczki zawierają niewiele kalorii oraz tłuszczów. W 10 dag mięsa znajduje się jedynie 150 kcal oraz 3,5 g tłuszczu. Są za to prawdziwą skarbnicą białka oraz wielu substancji odżywczych takich jak witamina A, witamina D, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez czy potas. Tego rodzaju mięsne rarytasy świetnie smakują zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, np. z ananasem. Chętnie podaje się polędwiczki wraz z warzywami – szpinakiem czy czosnkiem.
Ile dusić polędwiczki?
Aby polędwiczki wspaniale smakowały nie trzeba poświęcać im wiele czasu. Jako, że są bardzo miękkim mięsem, wystarczy, że na ich duszenie poświęcimy 20 minut. Pamiętajmy, że aby cały proces obróbki termicznej zakończył się sukcesem, należy odpowiednio przygotować mięso. Bardzo istotne jest, by przed duszeniem polędwiczki dokładnie umyć i oczyścić, a następnie podzielić je na mniejsze części. Następnie w pojemniku trzeba doprawić mięso używając do tego swoich ulubionych przypraw, np. czosnku, kminku, soli, ostrej papryki. Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwiczki z każdej strony. W kolejnym kroku przekładamy je do głębszego garnka, zalewamy wodą i gotujemy z rozmarynem, solą, pieprzem oraz liśćmi laurowymi. Wywar, którzy otrzymamy może być podstawą naszego sosu.
Ile smażyć polędwiczki?
Smażenie polędwiczek nie jest pracochłonne. Przed przystąpieniem do obróbki cieplnej, należy mocno je rozklepać na grubość 2 cm oraz dodać ulubione przyprawy, np. bazylię, majeranek, sól czy pieprz. Na patelnię powinniśmy wlać olej. Po jego rozgrzaniu możemy zacząć smażyć polędwiczki. Na każdą stronę mięsa należy przeznaczyć parę minut smażenia. Gdy mięso będzie miało rumiany kolor to znak, że możemy je odwrócić i smażyć drugą stronę.
Ile piec polędwiczki?
Jeżeli chcemy upiec polędwiczki w piekarniku, musimy nagrzać go do temperatury 180 stopni Celsjusza. Proces pieczenia powinien trwać około 30 minut. Zamarynowane ulubionymi przyprawami polędwiczki powinny odczekać kilka godzin w lodówce nim włożymy je do piekarnika. Możemy je upiec w żaroodpornym naczyniu albo w specjalnym rękawie do pieczenia. Jeżeli zależy nam na tym, by pieczenie było nieco krótsze, możemy wcześniej opiec mięso na patelni. W ten sposób czas pieczenia skrócimy do maksymalnie 20 minut. Aby zapobiec wysuszeniu się mięsa w piekarniku, do naczynia żaroodpornego możemy dolać 100 ml wody.
Polędwiczki można podawać z warzywami, ziemniakami albo frytkami.