Jak długo smażyć szpinak?

Jak długo smażyć szpinak?

Chcesz przyrządzić szpinak na obiad czy kolację, ale nie wiesz, ile czasu powinno poddawać się go obróbce termicznej? Oto garść podpowiedzi, dzięki którym przygotujesz pyszny szpinak.

Niejednokrotnie rodzice zachęcają swoje pociechy do tego, by te spożywały szpinak, wskazując na szereg jego odżywczych właściwości. Nic dziwnego. Szpinak znajduje się przecież w grupie najzdrowszych warzyw, dlatego warto włączyć go do swojej diety.
Szpinak to roślina, która zawiera duże ilości magnezu. Z tego powodu jest szczególnie polecana osobom borykającym się na co dzień ze stresem. To pochodzące z Persji warzywo wyróżnia się również dużą zawartością potasu, żelaza i kwasu foliowego. Dzięki obecności beta-karotenu, luteiny i witaminy C jego jedzenie zaleca się pacjentom z zagrożeniem wystąpienia u nich miażdżycy. Spożywanie szpinaku może chronić przed bólami i zawrotami głowy. Włączenie szpinaku do codziennej diety to dobre rozwiązanie dla osób z nadciśnieniem, ponieważ potas i magnez obecne w tej roślinie regulują pracę serca.

Ile gotować szpinak na parze?

Przygotowanie szpinaku na parze jest wyjątkowo proste. Wystarczy zagotować wodę w garnku, a na sitku nad wodą umieścić świeży, wymyty i osuszony szpinak. Następnie należy podgrzewać całość przez około 3-4 minuty. Na koniec zdejmujemy szpinak wraz z sitkiem. Tak przyrządzony szpinak możemy doprawić solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami wedle własnego gustu kulinarnego.

Czy gotować szpinak we wrzątku?

Wiele osób zastanawia się, czy warto gotować szpinak we wrzątku. Okazuje się, że lepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze. Szpinak gotowany bezpośrednio we wrzącej wodzie możemy łatwo rozgotować. Wówczas otrzymamy miękką papkę, która nie tylko utraciła swoje właściwości odżywcze, ale także nie smakuje zbyt dobrze. Dlatego rozsądniejszym pomysłem jest zdecydowanie się na gotowanie szpinaku na parze, gdy mamy szansę kontrolować miękkość warzywa.

Jak długo smażyć szpinak?

Inną metodą obróbki termicznej szpinaku jest jego smażenie. Szpinak dobrze przygotować na podsmażonym maśle z dodatkiem ząbka czosnku. Świeżą wersję warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy 2-3 minuty, na koniec okraszając ulubionymi przyprawami. Należy pamiętać, że podgrzewanie szpinaku dłużej może skutkować utratą przez niego właściwości zdrowotnych. Dlatego czas obróbki cieplnej należy ograniczyć do tych kilku minut.

Jak smażyć szpinak zamrożony?

W przypadku szpinaku, który jest zamrożony, należy kierować się instrukcjami producenta. Wskazówki związane z obróbką cieplną powinny znajdować się na opakowaniu. Jeżeli samodzielnie zamroziliśmy szpinak to wrzucamy go na suchą patelnię i smażymy do momentu aż woda odparuje. Następnie dodajemy ulubione przyprawy, np. sól i pieprz.

Czy podgrzewać szpinak w mikrofalówce?

Jednym z najzdrowszych składników zawartych w szpinaku jest luteina. Ta substancja może poprawiać stan skóry, wspomagać pamięć oraz może obniżać stan zapalny w naczyniach chorych na chorobę niedokrwienną serca. Do ciekawych wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Linköping, którzy porównywali różne sposoby obróbki cieplnej tego warzywa. Wykazali oni, że podgrzewanie szpinaku w mikrofalówce zwiększa wydzielanie luteiny o około 90 procent. Oznacza to, że taka obróbka termiczna jest zdrowym rozwiązaniem. Surowy szpinak można więc podgrzewać kilka minut w mikrofalówce i zjadać.
Przyrządzenie szpinaku jest wyjątkowo proste i szybkie. Warto więc poświęcić dziennie parę minut na jego przygotowanie i dodać go do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.