Chyba każdy z nas chociaż raz w życiu spróbował smażonej wątróbki. Dla jednych osób jest to jedno z ulubionych dań, dla drugich straszne wspomnienie z dzieciństwa. Dobrze przyrządzona wątróbka jest niezwykle smaczna. Osoby, które nie lubią wątróbki, zazwyczaj określają ją jako gumową i nie do przełknięcia, wynika to właśnie ze złego sposobu jej przyrządzenia. W tym artykule podpowiemy Wam, jak długo smażyć wątróbkę i jak poprawnie ją przygotować, tak aby stała się częstym gościem na Waszych stołach.
Ile smażyć wątróbkę?
Pierwszą czynnością podczas przyrządzania wątróbki jest dokładne jej oczyszczenie z żyłek i błonek, które mogą przeszkadzać nam podczas jej spożywania, ponieważ są zwyczajne niesmaczne i gumowate. Następnym krokiem jest jej dokładne opłukanie pod zimną wodą. Wątróbkę kolejno odsączamy z wody układając ją na ręczniku papierowym. Pozbycie się wody zapobiegnie pryskaniu gorącego oleju podczas smażenia. Wątróbkę kroimy na kawałki o grubości mniej więcej 1-2cm i oprószamy mąką.
Tak przygotowaną wątróbkę umieszczamy na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju (np. rzepakowym), a następnie zmniejszamy moc palnika na połowę. Wątróbkę można smażyć zarówno pod przykryciem jak i bez.
Czas smażenia zależny jest od tego, jaki stopień jej wysmażenia chcemy osiągnąć. Stopień krwisty uzyskamy po smażeniu wątróbki około 3 minuty po każdej ze stron, a mocny stopień wysmażenia po około 5 minutach smażenia po każdej ze stron.
Ważną informacją jest, aby wątróbki nie obracać zbyt często. Wystarczy obrócić ją, w momencie jej zarumienia się.
Wątróbki nie nakłuwamy! Najlepiej jest obracać ją szczypcami. Nakłuwanie jej widelcem może spowodować wydostanie się z niej soków, a w rezultacie pryskanie oleju.
Ile gotować wątróbkę?
Wątróbkę możemy również ugotować. Najpierw, tak jak przed smażeniem, należy ją oczyścić i wypłukać. W garnku zagotowujemy wodę, około 2-3 litry, dodajemy do smaku ziele angielskie i liść laurowy. Do zagotowanej wody dodajemy przygotowaną wcześniej wątróbkę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 10-15 minut. Po tym czasie wątróbka powinna być miękka. Nie należy gotować jej dłużej, ponieważ spowoduje to zmianę jej konsystencji, w wyniku czego będzie twarda.
Z czym przygotować wątróbkę?
Klasycznym dodatkiem do wątróbki jest smażona cebula, jednak równie dobrze możemy podać do niej śliwki, gruszki, jabłka, a nawet truskawki. Wątróbka może stanowić danie samo w sobie, lub może być też pysznym mięsnym dodatkiem do naszego obiadu. Smażona, gotowana, zapiekana. Jeśli poprawnie ją przyrządzimy, wtedy z pewnością zagości na naszych stolach na stałe.