Jak długo smażyć żołądki?

Jak długo smażyć żołądki?

Żołądki to jedne z podrobów zwierzęcych chętnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Chociaż coraz rzadziej, nadal pojawiają się też na polskich stołach. Przyrządzane na wiele różnych sposobów, cieszą podniebienia fanów podrobów. Niestety wiele z nas ma złe wspomnienia z nimi związane. Dzieje się tak dlatego, że zazwyczaj zjedliśmy je przyrządzone w nieumiejętny sposób, przez co traciły swój smak i odpowiednia konsystencję. Jeśli chcecie wiedzieć jak przyrządzić w odpowiedni sposób żołądki, koniecznie przeczytajcie ten artykuł.

Walory odżywcze żołądków

W sklepach możemy odnaleźć wiele rodzajów żołądków. Kurze, indycze, kacze a także wieprzowe. Każdy z rodzajów ma swój swoisty smak. Należą do III klasy podrobów zwierzęcych. Zawierają w sobie dużo białka, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz fosfor. Ich wartość energetyczna to około 150 kcal/100 g. w przypadku żołądków wieprzowych oraz 94 kcal/100 g. w przypadku żołądków drobiowych.

Odpowiednie przygotowanie żołądków

Żołądki, tak jak inne podroby, wymagają odpowiedniego przygotowania przed obróbką cieplną. Zazwyczaj w sklepach możemy dostać już wstępnie oczyszczone podroby, jednak warto je obejrzeć przed gotowaniem czy smażeniem, by nie popsuć smaku naszego dania.
Żołądki na początku dobrze płuczemy, następnie usuwamy żyłki i błonki oraz wewnętrzną wyściółkę żołądka (poznamy ją po żółtym kolorze). Ponownie płuczemy. Tak przygotowane żołądki nadają się już do dalszego przygotowania.

Jak długo smażyć żołądki?

Żołądki to produkt, który wymaga długiej obróbki cieplnej. Przed rozpoczęciem smażenia, należy je najpierw ugotować.
Umyte i oczyszczone żołądki zalewamy wodą, a następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy oraz suszymy je ręcznikiem papierowym.
Możemy pokroić je na mniejsze kawałki, delikatnie oprószamy mąką i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Zmniejszamy ogień i smażymy do uzyskania złotego koloru. Czas smażenia wynosi około 10-15 minut, w zależności od wielkości żołądków.

Ile gotować żołądki?

Jeżeli chcemy przyrządzić gotowane żołądki, musimy zarezerwować sobie około 2 godzin, z czego około 30 minut zajmie nam ich wstępne przygotowanie i oczyszczenie.
Do garnka wlewamy około 2 litrów wody i doprowadzamy do wrzenia. Do zagotowanej wody dodajemy żołądki. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5 godziny pod uchylona przykrywką, aż będą miękkie. Wodę możemy doprawić ulubionymi przyprawami takimi jak kucharek, kostka rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy. Sól dodajemy na końcu gotowania.

Ile dusić żołądki?

Po przygotowaniu żołądków i ich oczyszczeniu dokładnie je osuszamy. Kroimy je na mniejsze części. Na głęboką patelnię lub do garnka wlewamy niewielką ilość oleju. Gdy olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy do niego żołądki, a następnie smażymy często je mieszając. Ładnie zrumienione żołądki zalewamy wodą, tylko tyle aby je przykryć, dodajemy wybrane składniki, warzywa, pieczarki, owoce oraz przyprawy, zmniejszamy ogień i dusimy 1,5-2 godziny, aż będą miękkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.