Miód jest produktem pochodzącym z natury, który od wielu lat jest znany i ceniony nie tylko jako kuchenny przysmak, ale też jako wsparcie organizmu w walce przed bakteriami i chorobami. Wytwarzany jest przez pszczoły, jednak z reguły na tym kończy się wiedza przeciętnej osoby dotycząca powstawania miodu. To jednak dość skomplikowany proces, o którym warto wiedzieć nieco więcej. Chcesz wiedzieć, jak powstaje miód? Koniecznie przeczytaj nasz najnowszy artykuł!
Powstawanie miodu
Jak można się spodziewać, podstawą, na jakiej dochodzi do powstawania miodu, jest nektar. Tworzony przez rośliny w gruczołach, które profesjonalnie nazywane są nektarnikami, następnie zbierany przez pszczoły. Jednak nektar może być zbierany także z liści, choć utrwaliło się, że to kwiaty są owocem nektaru pszczelego. Kolejnym etapem jest przeniesienie zebranego produktu do ula. Jedna pszczoła, która przeciętnie waży 110 mg, może unieść nawet 50 mg nektaru. W ulu następuje rozlanie nektaru do plastrów, a zadanie pszczół polega na tym, by zachować odpowiednią temperaturę w środku. Poruszanie skrzydłami przez owady pozwala na bieżące usuwanie wilgoci, dzięki czemu po 3-4 dniach możemy cieszyć się gotowym produktem – właśnie tak powstaje miód.
Pyłek pszczeli – zastosowanie
Wraz z nektarem pszczoły nieustannie zbierają z wszelkiego rodzaju kwiatów pyłek. To właśnie on stanowi ich główne pożywienie, dzięki czemu mają możliwość tworzenia zapasów na chłodniejsze pory roku w postaci pierzgi pszczelej. Jednak warto wiedzieć, że świetnie sprawdzi się w naszej kuchni jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw, by w ten sposób podnieść odporność organizmu. Jakie jest zastosowanie pyłku pszczelego? Otóż najpopularniejszym sposobem jest starcie go na proszek, ponieważ sam w sobie jest dość twardy i może być nieprzyjemny w spożywaniu w nieobrobionej postaci. Następnie dodać go do miodu i bezpośrednio spożyć – już jedna łyżeczka pyłku pszczelego pozwala na zauważalne odczucie dobroczynnych działań produktu.
Ochrona pszczół – od czego zacząć?
Miód jest drogocennym produktem, dzięki któremu możemy realnie podnieść odporność naszego organizmu – tak samo zresztą pyłek pszczeli, którego możemy używać w dniu codziennym w naszej kuchni. Z tego względu warto znać dobre praktyki ochrony pszczół, które pozwolą owadom na spokojne życie oraz przynoszenie owoców swojej pracy w postaci wymienionych produktów. Przede wszystkim warto pamiętać o tym, by nie nadużywać chemicznych środków ochrony roślin – najlepiej stosować je późnym wieczorem, by nie zaszkodzić pszczołom podczas zbierania nektaru czy pyłku. Co więcej, ważne jest to, by ograniczyć oświetlenie nocne oraz kupować produkty, które pochodzą z ekologicznych gospodarstw – tych kilka praktyk może pozwolić pszczołom na spokojniejsze życie oraz dalsze produkowanie miodu.