Poszukując zdrowych propozycji żywieniowych i chcąc urozmaicić swoją dietę, warto zainteresować się karobem. Jest to produkt, który coraz bardziej zyskuje na popularności, doceniane są jego walory smakowe i odżywcze. Sprawdź, jakie ma właściwości i do czego można go wykorzystać.
Co to jest karob?
Drzewo karobowe to majestatyczna roślina nazywana również szarańczynem strąkowym lub ceratonią, porasta regiony śródziemnomorskie i jest znana ze swoich użytecznych właściwości. W jej strąkach znajdują się cenne nasiona, z których wytwarza się karob. Zmielona sypka substancja przypomina konsystencją kakao i może być używana jako jego substytut. Jest naturalnym środkiem wykorzystywanym na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.
Sproszkowane nasiona karobu mają jasnobrązową barwę i są słodkawe w smaku, były znane już wieki temu. Obecnie guma karobowa, czyli E410 znajduje zastosowanie jako substancja zagęszczająca i stabilizująca żywność. Mączka chleba świętojańskiego pozyskiwana jest przez wyodrębnienie polisacharydu z karobu. Dodawana jest do m.in. deserów, jogurtów, dżemów, marmolad, lodów, musów, sosów, polew, lukru, serów topionych, czy też niektórych gotowych dań.
Jakie właściwości ma mączka chleba świętojańskiego?
Mączka chleba świętojańskiego jest bezglutenowa, więc bezpieczna dla osób mających nietolerancję glutenu. Jest to produkt, który odznacza się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Składnik ten doskonale wpływa na perystaltykę jelit i reguluje procesy trawienne, a także pomaga utrzymać uczucie sytości, wyrównać poziom cukru i cholesterolu. Mączka jest niskotłuszczowa, składa się głównie z węglowodanów. Zawiera dużą dawkę witamin m.in. witaminę A, B1,B2,B3,D i E oraz kwas foliowy. Ponadto ma sporo minerałów: wapń, potas, żelazo, magnez, mangan, cynk, fosfor, miedź i selen. Karob obfituje w polifenole – kwas galusowy, kumarowy, które wraz z innymi przeciwutleniaczami jak katechiny i kwas cynamonowy pełnią funkcję antyoksydantów i zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także przed m.in. nowotworami jelita grubego.
Jak stosować karob?
Mączka chleba świętojańskiego stosowana jest w przemyśle spożywczym. Karob w sproszkowanej lub ciętej postaci można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, lub zamówić przez internet. Z powodzeniem zastępuje słodkie czekoladowe napoje do picia, nie zawiera kofeiny, więc nadaje się do spożycia o dowolnej porze. Dostarcza trzy razy więcej wapnia niż kakao, a przy tym jest mniej kaloryczny. W formie proszku może być gotowany na wodzie lub mleku i podawany do picia na gorąco lub po ostudzeniu. Jest też smacznym dodatkiem do jogurtów, owsianek, deserów i musli. Może być alternatywą dla cukru, ale trzeba pamiętać o tym, że barwi na brązowy kolor. Karob doskonale nadaje się jako składnik zdrowych słodyczy, wyrabia się z niego ciasta i ciasteczka, robi puddingi i budynie, a w wariancie nierozrobionym stanowi smaczną przekąskę.
Karob prażony czy nieprażony?
Odpowiedź na pytanie, czy karob można jeść na surowo, jest twierdząca, naturalny produkt jak najbardziej nadaje się do spożycia bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Wybór prażonej lub nieprażonej formy specjału zależny jest od osobistych preferencji. W postaci surowej jest delikatniejszy w smaku, ma łagodniejszy aromat i jaśniejszą barwę. Po prażeniu zyskuje głębszy, karmelowy posmak i mocniejszy zapach.
Mączka chleba świętojańskiego indeks glikemiczny i kcal
Mączka chleba świętojańskiego w 100 gramach produktu zawiera około 220 kcal. Ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 40, czyli nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny. Karob jest doceniany przez osoby, które stosują zdrową, zrównoważoną dietę.