Kozieradka – właściwości i zastosowanie

Kozieradka – właściwości i zastosowanie

Kozieradka to roślina, której zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie sięga minimum 5 tysięcy laty wstecz. Już wtedy używano jej w Azji, głównie w Chinach. W kuchni europejskiej i polskiej nie jest aż tak znana, ale też przekonuje się do niej coraz więcej osób. Co wiemy o kozieradce?

Kozieradka skład

Kozieradka pospolita (Trigonelle foneum-graecum L.) to roślina jednoroczna, która naturalnie rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, Azji i Azji Mniejszej. Dojrzewająca roślina wykształca długie strąki, w których kryją się intensywnie pachnące nasiona. To one stanowią o popularności kozieradki w kuchni, medycynie i kosmetyce.

Kozieradka pospolita ma wiele właściwości, pozwalających na zastosowanie jej właśnie w medycynie. W skład nasion wchodzą między innymi:

  • galaktomannany,
  • saponiny sterydowe ,
  • flawonoidy,
  • alkaloidy,
  • cholina,
  • lecytyna,
  • kumaryny.

W nasionach kozieradki znajdziemy także sole mineralne i witaminy A, B6, C, PP.

Kozieradka właściwości i działanie

Nasiona w około 20-30% składają się z tzw. substancji śluzowatych. Dzięki nim między innymi po posiłkach zmniejszony jest wzrost poziomu glukozy, co w połączeniu z obecnymi w kozieradce aminokwasami sprawia, że jest ona polecana dla cukrzyków. Również w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej właśnie w takim celu używa się nasion kozieradki w różnych postaciach.

Kolejne pozytywne właściwości kozieradki to między innymi:

  • poprawa trawienia i przemiany materii,
  • łagodzenie wzdęć, zaparć, biegunek,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego,
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • zmniejszenie poziomu glukozy we krwi,
  • ochrona wątroby, wspomaganie jej regeneracji,
  • łagodzenie objawów choroby wrzodowej żołądka,
  • stymulacja laktacji,
  • stymulacja apetytu,
  • wzmacnianie naczyń krwionośnych,
  • regulacja cyklu miesiączkowego,
  • wspomaganie redukcji tkanki tłuszczowej.

Kozieradka działa pozytywnie także na odporność organizmu, podnosząc ją i wzmacniając. Jest także stosowana w formie naparów używanych na rany, odmrożenia, poparzenia, czyraki. Ma działanie antybakteryjne o szerokim spektrum, a także wydaje się mieć działanie zmniejszające ryzyko pojawianie się nowotworów i
Kozieradka jest polecana również rekonwalescentom.

Kozieradka na powiększenie biustu

Chociaż większość domowych sposobów na powiększenie biustu jest raczej mitem, to akurat kozieradkę na piersi kobiety stosują od wielu lat. Wydaje się, że ma ona odczuwalną skuteczność, opinie na ten temat są raczej pozytywne. A przyczyną takich właściwości jest fakt, że kozieradka wpływa na produkcję hormonów (fitoestrogen), co faktycznie może mieć przełożenie na wielkość i jędrność biustu.

Kozieradka smak

Smak kozieradki jest dość specyficzny, mocny, korzenny. Nie każdemu będzie on odpowiadał, ale bardzo często używany jest w kuchni orientalnej, hinduskiej, tajskiej i chińskiej, więc jej miłośnicy powinni smak kozieradki docenić i polubić.

Kozieradka przyprawa do czego?

Najczęściej kozieradkę jako przyprawę stosuje się w daniach bazujących na kuchni indyjskiej i różnych odmianach curry – w tamtych stronach zresztą je się również liście kozieradki, zarówno świeże, jak i suszone. Dobrze komponuje się z daniami z ziemniaków, nabiałem i mięsem – drobiem, jagnięciną, wieprzowiną, ale także rybami. Jako przyprawa kozieradka używana jest często do marynat, a także do takich dań jak falafel, dal, chutney, hummus. Jej intensywny, lekko orzechowy smak wykorzystywany jest także do przyprawiania przeróżnych past do pieczywa.

Kozieradka skutki uboczne

Kozieradka może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na orzeszki ziemne – obie rośliny należą do tej samej rodziny. Nie jest polecana kobietom karmiącym, chociaż w innych kulturach, jak hinduska, jest akurat odwrotnie. Regularne przyjmowanie kozieradki może w widoczny sposób obniżyć poziom cukru we krwi, więc osoby biorące analogiczne leki powinny skonsultować to z lekarzem prowadzącym.
Kozieradka kiedyś była używana jako pasza dla krów, jednak z uwagi na przenikanie jej zapachu do mleka zaniechano tego – przynajmniej w naszej szerokości geograficznej. Jednak nadal jest to odczuwalny skutek uboczny kozieradki. Jej zapach jest odczuwany w pocie i moczu osób, które nie tylko jedzą ją regularnie, ale nawet spożyją jednorazowo obficie przyprawione danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *