Znany jest od wieków – kwas chlebowy to specjał, który kiedyś uważany był za popularny napój wśród chłopów. Tani i łatwy w przygotowaniu często gościł na stołach ubogiej ludności. Z czasem jego walory docenili mnisi, szlachta i arystokracja. Po obfitym biesiadowaniu trunek przynosił ulgę przeciążonym żołądkom. Dziś po kwas chlebowy sięgają osoby, które preferują zdrowy styl odżywiania, zachwalany jest jego ożywczy smak i prozdrowotne właściwości. Doskonale gasi pragnienie i uzupełnia elektrolity.
Co to jest kwas chlebowy?
Napój wyróżnia się bursztynowo-brązowym odcieniem. Powstaje przez fermentację chleba. Nie może być to przypadkowe, marketowe pieczywo. Do wyrobu kwasu najlepiej używać chleba dobrej jakości – odmiany żytniej, razowej lub mieszanej. Dodawany jest cukier lub owoce i drożdże, by nastąpiła fermentacja alkoholowa. Kwas chlebowy spożywano od stuleci. Pierwsze wzmianki na temat produkcji tego trunku dotyczą Słowian. Obecnie największą popularnością cieszy się na wschodzie Europy.
Jakie właściwości ma kwas chlebowy? Ile kcal?
Jedna szklanka, czyli około 250 ml kwasu chlebowego zawiera 60-70 kcal. Jest to napój, który dobrze gasi pragnienie, dlatego chętnie sięga się po niego podczas ciepłych dni. Dzięki temu, że zawiera bakterie kwasu mlekowego, zaliczany jest do prozdrowotnych probiotyków. Spożywanie kwasu mlekowego dobrze wpływa na układ trawienny, wspomaga mikroflorę jelitową, poprawia metabolizm i pomaga budować odporność. Osoby stosujące diety odchudzające i dbające o linię, zastępują słodzone napoje i soki kwasem chlebowym, ponieważ przyspiesza przemianę materii i pomaga w detoksykacji organizmu. Jako prozdrowotne właściwości tego produktu wymienia się również obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL, co ma znaczenie w profilaktyce miażdżycy, wpływa korzystanie na układ krążenia.
Czy kwas chlebowy jest zdrowy? Jak smakuje?
Zapach kwasu chlebowego jest słodko-kwaśny, specyficzny, tak jak i smak, w którym można wyczuć również gorzkie aromaty, drożdże i świeże razowe pieczywo. Odrobinę przypomina ciemne piwo. To zdrowy napój, który jest bogaty w cenne dla zdrowia bakterie probiotyczne, jak też w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy człowieka. Zawiera także witaminę C chroniącą organizm przed wolnymi rodnikami oraz witaminę E, zwaną witaminą młodości, która również pomaga zwalczać stres oksydacyjny i powstrzymuje odkładanie się tłuszczu, a także wspierające system immunologiczny selen i cynk.
Kwas chlebowy – przeciwwskazania
Przez to, że kwas chlebowy powstaje przez fermentację, zawiera w składzie śladowe ilości alkoholu. Dlatego nie powinny go spożywać kobiety w ciąży. Tak jak w przypadku wszystkich innych produktów spożywczych, każdy konsument powinien zachować rozsądny umiar. Jeżeli do napoju dodawane były bakalie, u osób na nie uczulonych, mogą wystąpić reakcje alergiczne.
Podpiwek a kwas chlebowy
Zdarza się, że kwas chlebowy bywa mylony z podpiwkiem. Jeden i drugi napój powstaje w procesie fermentacji, ma ciemną barwę i ożywczy lekko słodkawy smak. Warto je pić, ponieważ są źródłem cennym składników odżywczych. To probiotyki, które dobrze wpływają na układ trawienny, a tym samym podnoszą odporność całego organizmu. Żeby powstał podpiwek zamiast po chleb, sięga się po słód jęczmienny, wodę, można też dodać odrobinę chmielu. W obu przypadkach używa się również drożdży i cukru. Podpiwek i kwas chlebowy różnią się sposobem wytwarzania.
Czy kwas chlebowy ma alkohol?
Kwas chlebowy dostępny w punktach ze zdrową żywnością i zwykłych marketach sprzedawany jest jako produkt bezalkoholowy. Samodzielnie przygotowany napój może być mocniejszy niż ten w sklepach. Wartość alkoholu w trunkach, które są robione w warunkach domowych, wynosi od 0,5% do 2,2%, dlatego po spożyciu kwasu chlebowego własnej produkcji, warto sprawdzić poziom alkoholu alkomatem, jeśli chce się prowadzić pojazd mechaniczny. Gotowe, sprzedawane produkty klasyfikowane są jako bezalkoholowe mimo śladowych ilości alkoholu.
Jak zrobić kwas chlebowy? Gdzie kupić?
Kwas chlebowy można przyrządzić z dowolnego dobrej jakości chleba na zakwasie. Barwa napoju będzie zależna od koloru pieczywa, im ciemniejsze, tym ciemniejsza ciecz. Żeby otrzymać goryczkę przypalanego chleba, można go wcześniej podpiec w piekarniku. Pokrojony chleb zalewa się wodą i dodaje drożdże oraz cukier. Mieszankę trzeba przykryć i odstawić na trzy dni, by fermentowała. Po tym czasie należy przecedzić napój, który podaje się w niezmiennej formie lub też doprawiony miętą, cytryną czy bakaliami. Kwas zamyka się w butelkach, w których może być przechowywany w zimnym miejscu do siedmiu dni.
Gotowe produkty można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale też w większości marketów typu Lidl czy Biedronka, do nabycia są również przez Internet. Dostępny jest litewski, ukraiński kwas chlebowy, a także odmiany lidzkie. Mogą różnić się między sobą dodatkami owoców i miodu.