Matcha, zielona herbata – czym jest, jakie ma właściwości?

Matcha, zielona herbata – czym jest, jakie ma właściwości?

Napar z liści matchy zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Nic w tym dziwnego! Zdrowotny napój jest bogaty w składniki odżywcze i ważne dla zdrowia antyoksydanty. Sproszkowana zielona herbata dostała nawet miano „eliksiru nieśmiertelnych”. Sprawdź, na czym polega dobroczynne działanie matchy!

Co to jest matcha?

Matcha to nic innego, jak sproszkowana zielona herbata. Znana jest przede wszystkim w Japonii. Została tam sprowadzona z Chin przez buddyjskich mnichów. Co ciekawe, już od ok. XII wieku pełni rolę głównego uczestnika w tradycyjnej ceremonii parzenia i picia herbaty.

Matchę produkuje się z liści krzewów uprawianych w specjalny sposób. Zaraz, gdy rośliny wytworzą nowe pędy, pola herbaciane osłania się matami lub trzciną rozkładaną na bambusowych patykach. Wszystko po to, aby zablokować dostęp do słońca. Obecnie, rezygnuje się z wiekowych, tradycyjnych metod i okrywa się krzewy ciemnymi tkaninami. To za sprawą zacienienia, herbata przybiera jasnozieloną barwę. Ponadto, jej liście kumulują w sobie wówczas cenne wartości odżywcze i aminokwasy, które z kolei nadają jej słodszego smaku i mocniej wyczuwalnego aromatu. Ochrona liści przed światłem ma też inne plusy. Z wiadomych względów, rośliny uprawiane w cieniu rosną znacznie wolniej. Zebrane liście suszy się, a kolejno – przerabia na proszek. Co ciekawe, sposoby produkcji matchy są aktualne, mimo, iż zostały opracowane dawno temu, bo na przełomie XVI i XVII wieku.

Najbardziej popularna jest moya matcha uprawiana i zbierana na niewielkich, organicznych polach herbacianych. Przetwarza się ją w Japonii, a kolejno pakuje w hermetyczne opakowania i wysyłana w małych partiach. Taki proces zapewnia dłuższą świeżość, a zarazem najwyższą jakość produktu. Dodatkowo, pomaga to zachować wszystkie właściwości liści herbaty, utrzymując wysoki poziom minerałów i przeciwutleniaczy.

Herbata matcha – właściwości

Herbata matcha – właściwości

Jak wiadomo, matcha to ceniona od wieków herbata, która korzystnie wpływa na organizm ludzki. W związku z tym przypisuje się jej kilka ważnych właściwości zdrowotnych. Herbata wykazuje:

  • działanie odprężające wydłużając proces parzenia matchy (do 5-8 minut), uwolni się z niej L-teanina. Składnik ten ma działanie pomocnicze w przypadku stresu, łagodzi odczuwany niepokój, a także stabilizuje nastrój. Dodatkowo, L-teanina wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu serotoniny i dopaminy w organizmie. Substancja ta pozytywnie wpływa na jakość snu, poprawia procesy motywacyjne, a nawet wspomaga pamięć i koncentrację;

  • działanie pobudzające – nie bez powodu mówi się, że matcha działa podobnie do kawy. W związku z tym, spokojnie może stanowić jej alternatywę. Jedna filiżanka tej herbaty dostarcza prawie taką samą ilość kofeiny, co jednak filiżanka kawy. Dodatkowo, matcha lepiej wpływa na organizm ludzki, gdyż dodaje energii stopniowo, a dzięki temu pozwala uniknąć nagłego spadku energii;

  • działanie odchudzające – matcha zawiera w składzie związek o nazwie EGCG (galusan epigallokatechiny), który korzystnie wpływa na procesy metaboliczne;

  • działanie wspierające przy chorobach przewlekłych matcha jest bogatym źródłem antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Te substancje przyczyniają się do zapobiegania rozwojowi chorób takich jak nadciśnienie czy cukrzyca. Mogą okazać się pomocne przed chorobami serca czy nowotworem;

  • działanie wspomagające odporność – zielona herbata matcha wspomaga prawidłowe działanie układu immunologicznego. Katechiny, które stanowią jeden z głównych składników matchy wyróżniają się właściwościami antybiotycznymi i wzmacniają organizm działając antybakteryjnie i antywirusowo. Ponadto, filiżanka matchy dostarcza organizmowi witaminy z grupy A i C, a także wapń, potas i żelazo;

Ponadto, picie naparów ze sproszkowanej zielonej herbaty wspomaga działanie obniżające poziom złego cholesterolu. Co więcej, matcha doskonale oczyszcza organizm. Jedna filiżanka zdrowotnego płynu dziennie jest niczym odkurzacz na toksyny.

Matcha – jak zrobić?

Proces przygotowania matchy nie jest skomplikowany. Najważniejsze, aby drobny proszek został dokładnie rozmieszany z wodą. W tym celu należy użyć tradycyjnej bambusowej miotełki zwanej chasenu lub elektrycznego spieniacza do mleka.

Jak parzyć matcha. Czarka i zestaw do parzenia

Jak parzyć matcha. Czarka i zestaw do parzenia

Większość ludzi, zaczynających swoją przygodę z zieloną herbatą matcha – korzysta ze sprawdzonego, tradycyjnego sposobu jej przygotowania. W tym przypadku potrzebne będą:

  • czarka (matchawan),

  • bambusowa trzepaczka (chasen),

  • bambusowa łyżeczka (chashaku).

Warto zaznaczyć, że tradycyjna japońska ceremonia herbaciana to rytuał, który trwa ponad godzinę. Jednak przygotowanie matchy w domu zajmuje dosłownie chwilę. Wystarczy wsypać dwie bambusowe łyżeczki lub jedną zwykłą łyżeczkę herbacianą do czarki, zalać 100 ml gorącej wody (80 °C), a następnie intensywnie mieszać chasenem aż do powstania zielonej gęstej piany. Chasen rozdrabnia proszek znajdujący się w naczyniu, a przez to tworzy zawiesinę. Dzięki temu wypija się całą zawartość liści.

Jak smakuje matcha?

Niektórzy ludzie, zwłaszcza ci, którzy nie mieli wcześniej styczności ze sproszkowaną zieloną herbatą, zastanawiają się czy matcha to kawa? Odpowiedź brzmi – nie. Co prawda, matcha (tak jak kawa) ma dużą zawartość kofeiny, jednak smak obu tych napojów różni się od siebie.

Herbata matcha ma ziemisty, a czasem delikatnie pikantny lub nawet orzechowy posmak. Z tego względu walory smakowe tego naparu nie każdemu przypadną do gustu. Zawsze jednak warto zrobić test dużej ilości odmian herbaty, aby któraś z nich stała się nowym, pitnym ulubieńcem. Przykładowo, herbata Sencha ma subtelny, trawiasty posmak. Jej charakterystyczną cechą jest także złoto-zielona barwa uzyskana po zaparzeniu. Inna odmiana zielonej herbaty proszkowanej, która ma wielu miłośników to ta o nazwie Gunpowder. To jej zawdzięcza się pozytywne działanie na układ immunologiczny. Niebieska matcha z kolei, będzie idealna dla osób, które preferują łagodne, kwiatowe smaki.

Ile kofeiny ma matcha? Ile kcal?

Mówiąc o zielonej herbacie matcha nie można zapomnieć o jej cennych składnikach odżywczych. Wiele osób zastanawia się też, czy sproszkowana zielona herbata jest mocno kaloryczna. Warto mieć na uwadze, że matcha zawiera substancje czynne, takie jak:

  • Katechiny (polifenole) 242 mg

  • L-Teanina (aminokwas) 39 mg

  • Kofeina, zwana tu teiną 68 mg

  • Proteiny 578mg

  • Błonnik pokarmowy poniżej 0,662 mg

  • Wapń 6,5 mg

  • Żelazo poniżej 0,34 mg

  • Potas 42,3 mg

  • Witamina C 3,2 mg

W kawiarniach najczęściej serwuje się matcha latte, która znana jest także jako matcha na zimno. Taki napar z dodatkiem 2% mleka ma 240 kalorii. Dodatkowo, w dobrych lodziarniach można znaleźć pyszne lody matcha. Są one delikatne i słodkie, a ich kaloryczność jest niewielka.

Matcha – jak pić?

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób pić matchę i czy można dodawać do niej jakieś dodatki. Ze względu na gorzki smak herbaty, niektóre osoby decydują się na to, by dosłodzić ją miodem, cukrem lub syropem.

Nie każdy preferuje dużą ilość wody w napoju, dlatego spokojnie można wymienić ją na mleko. Doskonale sprawdzą się również napoje roślinne, np. migdałowe lub sojowe. Ponadto, zielony proszek może być dodatkiem do pitnej czekolady. Fani słodyczy zachwycają się smakiem niezwykłej czekolady matcha.

Matcha latte – przepis na matcha z mlekiem

Matchę należy zalać wodą i dokładnie wymieszać za pomocą bambusowej miotełki chasen lub zwykłego spieniacza do mleka. Kolejno, wedle uznania, można dodać swój ulubiony słodzik i ponownie mieszać składniki (aż do połączenia). Mleko trzeba lekko podgrzać, a następnie, z pomocą spieniacza zrobić piankę. Kolejny krok to zalanie mleczną pianką wcześniej przygotowanej matchy. Voilà! teraz można delektować się smakiem pysznej, kremowej matcha latte.

Matcha – skutki uboczne

Istnieje kilka skutków ubocznych, które mogą pojawić się w przypadku nadmiernego spożycia zielonej herbaty. Zbyt częste picie matchy może:

  • powodować anemię,

  • negatywnie wpływać na rozwój płodu w czasie ciąży,

  • powodować problemy żołądkowe, a w tym zaparcia oraz biegunkę,

  • wchodzić w interakcje z lekami,

  • powodować osteoporozę,

Oprócz tego, picie naparów ze sproszkowanej zielonej herbaty w dużych ilościach może powodować bezsenność oraz uczucie niepokoju.

Matcha w ciąży

W ciąży można śmiało pić herbatę matcha, nawet 2-3 filiżanki dziennie. W 1 filiżance naparu jest około 50 mg kofeiny, a to o wiele mniej niż w jednej filiżance kawy. Warto dodać, że kofeina z matchy rozkłada się o wiele szybciej w organizmie niż kofeina z kawy. Ponadto, matcha ma w sobie wiele wspomnianych wcześniej witamin i składników mineralnych, których w kawie brak. Oprócz tego, picie matchy nie powoduje nagłych skoków ciśnienia i nie wywołuje bólu głowy, który może powodować kofeina spożywana w kawie.

Herbata matcha – gdzie kupić

Herbata matcha nie jest dostępna w tradycyjnym supermarkecie. Dlatego, najlepiej jej szukać w sklepach z żywnością orientalną lub ekologiczną. Podczas zakupów warto kierować się zarówno wyglądem (im bardziej intensywna, zielona brawa, tym lepiej) oraz ceną (30 g dobrej jakości matchy kosztuje ok. 70 zł).

Ponadto, matche można znaleźć także w wielu sklepach internetowych. Korzystając z takiego źródła, warto upewnić się czy dany sklep specjalizuje się w sprzedaży herbat, a także zwrócić uwagę na kraj produkcji herbaty. Za najlepszą gatunkowo uważa się tę z Japonii. W celu znalezienia najlepszej sproszkowanej herbaty, warto wpisać w wyszukiwarkę frazę matcha opinie. Dużo osób dzieli się na forum swoimi doświadczeniami związanymi z zakupem matchy w wybranym przez nich punkcie sprzedażowym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *