Wśród najpopularniejszych polskich miodów znajduje się także miód akacjowy. Swoim słodkim smakiem podbija serca wielu miłośników słodyczy. Oprócz walorów smakowych jest również bardzo zdrowy. Zobacz, na co konkretnie pomaga i jak można wykorzystać go w kuchni.
Miód akacjowy – z czego się robi?
Miód akacjowy – jak sama jego nazwa wskazuje – uzyskuje się z drzewa nazywanego akacją lub robinią akacjową. Miód pozyskuje się w czasie kwitnięcia akacji, który przypada na przełom maja i czerwca. Aby pozyskać 1 kg tego miodu, potrzebny jest nektar z 700-800 tysięcy kwiatów akacji.
Smak, zapach i kolor miodu akacjowego
Miód akacjowy określany jest najsłodszym i najjaśniejszym z polskich miodów. Kolor miodu akacjowego to bardzo jasna barwa żółtego, niejednokrotnie nazywana słomkową. Jego urzekający zapach kwiatowy sprawia, że miód akacjowy jest jednym z najbardziej lubianych w Polsce produktów tego rodzaju.
Miód akacjowy – krystalizacja
Czy miód akacjowy się krystalizuje? Otóż tak. Po procesie krystalizacji miód akacjowy zyskuje kremową, niemal białą barwę. Jako, że miód ten zawiera więcej fruktozy niż glukozy, sam czas krystalizacji jest nieco dłuższy niż w przypadku innych miodów i trwa nawet rok. Pomimo przejścia procesu krystalizacji, miód akacjowy nadal pozostaje miękki, a jego ziarna są średniej wielkości.
Miód akacjowy – cena
Cena za 1 l miodu akacjowego zaczyna się już w okolicach 36 złotych. Niestety, nierzadko za miód akacjowy trzeba będzie zapłacić więcej, bo np. około 50 zł. Wiele zależy od producenta, u którego zaopatrujemy się w miód oraz od tego, jak bardzo obfity jest sezon na nektar z akacji.
Miód akacjowy – właściwości
W miodzie akacjowym znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów. To prawdziwa skarbnica takich składników jak magnez, wapń, potas, żelazo, karoten, biotyny, kwasu pantotenowego czy kwasu foliowego. Jedzenie miodu akacjowego to doskonałe wzmocnienie odporności w okresie przeziębienia. Miód akacjowy dla dzieci, właśnie dzięki prozdrowotnym właściwościom, jest świetnym rozwiązaniem. Wspiera zdrowie całego młodego organizmu. Tego rodzaju miód podajemy dopiero od trzeciego roku życia.
Miód akacjowy – na co?
Nie wiesz, na co podawać miód akacjowy? Okazuje się, że dobrze sprawdza się miód akacjowy na żołądek, a także na wszelkiego rodzaju skaleczenia i rany. Niektórzy miód akacjowy nakładają również na trądzik, w celu zminimalizowania stanów zapalnych na skórze.
Miód akacjowy – właściwości lecznicze
Zanim sięgniemy po miód akacjowy właściwości zdrowotne tego produktu powinny zostać przez nas lepiej poznane. Miód akacjowy nie tylko likwiduje infekcje czy wspomaga odporność, ale także pomaga w leczeniu gardła czy problemów z górnymi drogami oddechowymi. Wśród jego właściwości wskazuje się również na działanie uspokajające czy oczyszczające układ moczowy.
Miód akacjowy a cukrzyca
Miód akacjowy dla cukrzyków – dzięki przewadze fruktozy nad glukozą w jego składzie – jest nieco bardziej bezpiecznym rozwiązaniem niż inne miody z przewagą glukozy. Można to określić, analizując jaki ma miód akacjowy indeks glikemiczny. Pamiętajmy jednak, że cukrzyca jest tak skomplikowaną chorobą, że zanim zdecydujemy się na włączenie tego przysmaku do diety, skonsultujmy się w tej sprawie z lekarzem.
Miód akacjowy a helikobakter
Miód akacjowy nadaje się do leczenia problemów z żołądkiem i jelitami. Może także hamować rozwój drobnoustrojów i bakterii, które mogą atakować organizm człowieka. Miód akacjowy może działać bakteriobójczo na helicobacter pyroli, wywołującą wrzody żołądka. Potrzeba jednak więcej badań, by potwierdzić ostatecznie tę tezę. Warto więc – po konsultacji lekarskiej – włączyć ten przysmak do swojej diety.
Miód akacjowy – jak spożywać?
Uwielbiasz miód akacjowy jak stosować ten przysmak, by nie stracił swoich właściwości zdrowotnych? Pamiętaj, by nie podgrzewać go do wysokich temperatur. Wówczas produkt będzie jedynie dobrze smakować.
Miód akacjowy dodaje energii, dlatego z jego wykorzystaniem można zrobić smaczne batony energetyczne. Tradycyjnie dodaje się go również do mleka czy na kanapki. Bardzo dobrze będą smakować także świeże lody polane miodem czy owoce, np. figi, skąpane w miodzie akacjowym.
Wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych będzie papryka marynowana z miodem albo nóżki z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Miód możemy wykorzystać także jako składnik ciasteczek.
Miód akacjowy to szlachetny smak, po który warto często sięgać.
Źródło: https://www.pszczolamusibyc.pl/