Miód faceliowy jest słabo znaną odmianą tego rodzaju produktów. Tymczasem kryje wiele pozytywnych właściwości. Poznajmy go bliżej.
Miód faceliowy – z czego się robi?
Wiele osób zastanawia się, z czego miód faceliowy. Otóż, miód faceliowy jest pozyskiwany z facelii, jednorocznej rośliny, która pochodzi z Kalifornii. W Polsce równie chętnie jest uprawiana. Wystarczy 1,5 miesiąca po zasiewie, by roślina ta zakwitła. Przeglądając różne rodzaju miodu faceliowy należy do miodów nektarowych.
Miód faceliowy – kiedy zbieramy?
Jako, że facelia nie jest wymagającą rośliną i potrzebuje średnio 5-6 tygodni, by dojrzeć, miód faceliowy można zbierać już w maju. Jest to miód z tzw. wysiewu wczesnowiosennego. Sezon na zbieranie miodu trwa następnie aż do sierpnia. Ten drugi wysiew nazywamy wysiewem czerwcowym.
Smak, zapach i kolor miodu faceliowego
Miód faceliowy odznacza się delikatnym, bardzo słodkim smakiem z niemal niewyczuwalną nutą kwaśności. Ciemniejszy kolor miodu może wynikać z faktu, że facelia, z której pozyskuje się ten miód rośnie na słabszej glebie. Faceliowy miód, ze względu na swoje walory smakowe, jest wyjątkowo lubiany przez dzieci. Wyróżnia się bardzo kwiatowym zapachem.
Miód faceliowy – krystalizacja
To, jaki ma miód faceliowy smak w dużej mierze zależy nie tylko od gleby, na której uprawiana jest facelia, ale również od tego, czy miód został poddany krystalizacji. Dzięki temu procesowi miód faceliowy zmienia kolor na jasnokremowy, a nawet prawie biały.
Miód faceliowy – cena
Uwielbiasz miód faceliowy gdzie kupić taki przysmak? Sięgnij do Internetu lub odkryj specjalistyczne pasieki i kupuj bezpośrednio u producenta. Cena miodu faceliowego to około 50 zł za 1 litr produktu i może się różnić w zależności od tego, jak obfity był sezon.
Miód faceliowy – właściwości lecznicze
Kiedy sięgamy po miód faceliowy właściwości zdrowotne są dla nas równie istotne, co walory smakowe. Miód idealnie nadaje się do leczenia chorób układu oddechowego. Znany jest również z działania obniżającego toksyczny wpływ używek, takich jak alkohol czy papierosy, na organizm. Zastanawiasz się jedząc miód faceliowy na co jest?
Jak rozpoznać miód faceliowy?
Miód faceliowy poznasz po jego kolorze, który jest lekko żółty, niemal zielonkawy, a także po bardzo słodkim smaku. Gdy został poddany krystalizacji będzie wyróżniał się niemal białą barwą.
Miód faceliowy – na co?
Problemy związane z układem oddechowym, problemy żołądkowe, nadciśnienie, a nawet miażdżyca to obszary, które można podreperować stosując ten miód. Lubisz miód faceliowy na co pomaga ten przysmak? Idealnie sprawdzi się w diecie osób leczących astmę oskrzelową, a także w celu ochrony wątroby przed zatruciami pokarmowymi. Spektrum jego działania jest bardzo różnorodne. Warto docenić miód faceliowy działanie, które wzmacnia odporność.
Miód faceliowy a cukrzyca
Jeżeli masz cukrzycę, niezwłocznie poinformuj swojego lekarza prowadzącego o tym, że spożywasz miód. Miód jest bowiem źródłem cukru, stąd konieczność uzyskania opinii medycznej na temat włączenia tego przysmaku do diety.
Miód faceliowy – jak stosować?
Istnieje kilka sposobów na przyjmowanie tego przysmaku. Jednym z nich jest jedzenie miodu bezpośrednio z łyżeczki lub rozpuszczonego w letniej wodzie lub mleku. Miód faceliowy jest również zdrowszym rozwiązaniem niż biały cukier, dlatego niektórzy cukiernicy stosują go jako zamiennik cukru.
Miód faceliowy można dodawać do naleśników, omletów, wzbogacić kanapki z białym serem czy posłodzić napój. Miodem faceliowym można polać suche herbatniki i jeść je w takiej formie. Pamiętajmy jednak, by starać się nie podgrzewać miodu, bo w wysokich temperaturach traci swoje zdrowotne właściwości.
Źródło: https://www.pszczolamusibyc.pl/