Miód lipowy

Jasny bursztyn, którego barwa oscyluje między żółcią a złotem, wielu kojarzy się z miodem lipowym, idealnym zamiennikiem cukru o prozdrowotnych właściwościach. Poznaj go lepiej i zobacz, na co jest dobry miód lipowy i kto raczej nie powinien go spożywać.

Miód lipowy – z czego się robi?

Lipowy miód można pozyskać z nektaru pochodzącego z lipy drobnolistnej oraz z drugiej odmiany tego drzewa – lipy szerokolistnej. Większe skupiska tego typu roślin są rzadko stosowane, stąd i pozyskanie miodu lipowego jest dość wymagającym zajęciem. Z tego względu miód lipowy może być trudno dostępnym rarytasem. Dobry miód lipowy kiedy zbieramy go w odpowiednim czasie odpowiednio smakuje i pachnie. Najlepszy czas na zbiory to kilka dni po ustaniu nektarowania lip, zwykle początek lipca.

Smak, zapach i kolor miodu lipowego

Jednym razem słodki, innym – wręcz ostry, zawsze jednak z zapachem wyczuwalnej nuty kwiatów kwitnącej lipy. Kolor miodu lipowego wielu osobom przypomina barwę bursztynu, bowiem przechodzi z żółci w złoto. Miód lipowy może także przyjmować kolor oliwkowy.

Miód lipowy – krystalizacja

Wiele osób zastanawia się, czy miód lipowy się krystalizuje? Otóż tak. Skrystalizowany miód charakteryzuje się drobnoziarnistą strukturą oraz kremowym kolorem. Po krystalizacji może mieć ostry smak.

Miód lipowy – właściwości lecznicze

Miód lipowy w 74 proc. składa się z fruktozy i glukozy, a w 3 proc. z sacharozy. To także skarbnica takich składników jak białko, fenole, potas, witamin z grupy B, witaminy B oraz C. W miodzie znajdziemy również olejki eteryczne, flawonoidy oraz przeciwutleniacze. Właśnie dzięki zawartości wymienionych składników, miód lipowy może skutecznie obniżać ciśnienie krwi, pomóc w walce z bezsennością, działać uspokajająco czy pomagać w infekcjach układu moczowego. Miód lipowy wykorzystuje się również do zwalczania zakażeń paciorkowcami, drożdżakami czy grzybami.

Miód lipowy – na co?

Spożywanie miodu lipowego zaleca się przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia. Przyjmowanie miodu pomaga w walce z kaszlem czy z podwyższoną temperaturą. Miód lipowy poleca się przyjmować w niektórych przypadkach chorób układu krwionośnego.

Miód lipowy – przeciwwskazania

Miodu lipowego nie zaleca się przyjmować osobom, które cierpią na cukrzycę. Włączenie tego produktu do stałej diety należy uprzednio skonsultować ze swoim lekarzem, który podpowie czy diabetyk może jeść miód lipowy.

Miód lipowy – jak stosować?

Miód lipowy może być stosowany jako produkt do jedzenia, jak i składnik kosmetyków. Miód lipowy można rozpuścić w letniej wodzie, pozostawić na 12 godzin i następnie wypić. Możemy też zjeść go bezpośrednio z łyżeczki. Pamiętajmy jednak o tym, by nie podgrzewać go do 40 st. Celsjusza, bo wówczas utraci swoje właściwości. Miód podgrzany do wyższych temperatur zachowuje jedynie swoje walory smakowe. Wiele osób uwielbiających miód lipowy kcal w nim zawarte mogą nieco odstraszać. W 100 g znajduje się ponad 300 kcal, ale raczej nikt nie jest w stanie zjeść takiej ilości produktu naraz.

Miód lipowy – cena

Cena miodu lipowego to kilkadziesiąt złotych za 0,9 litra w przypadku, gdy kupujemy go prosto z pasieki. Dokładniejsza wartość zależy od tego, jak obfity jest sezon. Gdy miód obrodzi możemy kupić go nawet za 40 kilka złotych za 0,9 litra. Natomiast, gdy sezon jest słabszy, musimy liczyć się z kosztem około 60 złotych za 0,9 litra. Ceny dotyczą miodu kupowanego bezpośrednio u pszczelarza.

Źródło: https://www.miod.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *