Miód mniszkowy to jeden z trudniej dostępnych gatunków miodów. Wyróżnia się nie tylko smakiem, właściwościami leczniczymi, ale też dość wysoką ceną. Poznajmy go lepiej.
Miód mniszkowy – z czego się robi?
Miód mniszkowy pozyskuje się z mniszka lekarskiego. Roślina ta kwitnie na przełomie kwietnia i maja. W tym czasie pszczoły pracują przy kwiatach, ale ich aktywność nie skutkuje dużą ilością miodu. W konsekwencji miód mniszkowy jest dość rzadki.
Smak, zapach i kolor miodu mniszkowego
Zapach miodu mniszkowego może kojarzyć się z rośliną, z której został pozyskany. W kontekście smaku warto zwrócić uwagę, że miód mniszkowy to jeden z najsłodszych dostępnych na rynku. Właśnie dzięki temu, że jest słodki i nie drapie w gardło, miód mniszkowy to idealny przysmak dla dzieci. Jeśli natomiast chodzi o kolor miodu mniszkowego, miód ten wyróżnia się lekko żółtą jasną barwą, która może wpadać w odcień kremowy.
Miód mniszkowy – krystalizacja
Miód mniszkowy szybko się krystalizuje. Okres ten wynosi maksymalnie kilka tygodni. Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem i nie należy się jej obawiać. Aby przywrócić miód do płynnej postaci należy podgrzać go do temperatury około 40 st. Celsjusza. Jeżeli chcesz długo cieszyć się jego walorami, na co dzień przechowuj go w temperaturze pokojowej i chroń przed działaniem promieni słonecznych.
Miód mniszkowy – właściwości lecznicze
W składzie miodu mniszkowego znajdują się karotenoidy, których celem jest neutralizacja wolnych rodników. Miód mniszkowy wspiera organizm w gojeniu się ran. Ze względu na swoje działanie zabezpieczające przed promieniami UV, to także częsty składnik kremów z filtrem. Miód mniszkowy to źródło wielu cennych witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, witaminę B2 i B4.
Mówiąc o działaniu miodu mniszkowego, nie można pominąć jego pozytywnego wpływu na łagodzenie stanów zapalnych żołądka oraz wątroby. Miód mniszkowy wspiera leczenie niedokrwistości wynikającej z niedoborów żelaza, a także kamicy nerkowej czy chorób nerek. Skutecznie również obniża poziom cholesterolu. Jego regularne spożywanie może również poprawić ogólną kondycję psychofizyczną.
Miód mniszkowy – cena
Miód mniszkowy jest bardzo rzadki. Stąd jego cena może być o wiele wyższa niż w przypadku łatwiej dostępnych miodów. Litr miodu mniszkowego kosztuje około 50-60 zł. Jednakże jego cena może nieznacznie się różnić.
Mniszek lekarski – przepis na miodek majowy
Miodek majowy to znany w kuchni produkt otrzymywany z kwiatów mniszka lekarskiego, który zastępuje naturalny miód. Przypisuje się mu działanie wzmacniające organizm oraz od lat wykorzystuje jako środek leczniczy.
Aby przygotować porcję miodku majowego dla 4 osób będą Ci potrzebne:
- 400 kwiatów mniszka lekarskiego,
- 1 litr wody,
- 1 cytryn,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania: Rozłóż jasną tkaninę lub papier i umieść na materiale kwiaty. Pozostaw je na pół godziny. Następnie opłucz kwiaty i włóż do garnka. Zalej całość gorącą wodą. Gotuj przez 15-20 minut. W połowie czasu gotowania można dołożyć plasterki cytryny. Wyłącz całość i trzymaj pod przykryciem przez 24 godziny. Po tym czasie wywar należy przelać przez sitko, a kwiaty odsączyć. Do wywaru dodaj kilogram cukru. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 godziny do momentu zgęstnienia całej mieszanki. Na koniec przelej otrzymany miodek majowy do wyparzonych słoiczków. Dopiero, gdy miodek wystygnie, można go jeść.
Miód mniszkowy – jak stosować?
Aby móc w pełni korzystać z walorów miodu mniszkowego, należy spożywać go systematycznie. Dobre efekty daje przyjmowanie 2-3 łyżeczek miodu mniszkowego dziennie.
źródło: https://www.miod.pl/