Miód rzepakowy

Miód z rzepaku to jeden z najbardziej znanych rodzajów tego produktu w Polsce. Nazywany „płynnym złotem” jest doceniany ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Oto na jakie schorzenia, na co jest miód rzepakowy skuteczny.

Miód rzepakowy – z czego się robi?

Miód rzepakowy – jak już sama nazwa sugeruje – jest uzyskiwany z nektaru rzepaku, oleistej rośliny. Liczne uprawy rzepaku w naszym kraju powodują, że miód z niego pozyskiwany jest łatwo dostępny i przez to stosunkowo tani. W 100 g miodu rzepakowego znajduje się 300 kcal.

Smak, zapach i kolor miodu rzepakowego

Przyglądając się produktowi jakim jest miód rzepakowy kolor to coś, na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. To właśnie on jest jedną z cech charakterystycznych każdej z odmian miodu. Słodki smak z prawie niewyczuwalną nutką goryczki to odczucie, dla którego wiele osób sięga właśnie po ten rodzaj miodu. Właśnie dlatego miód z rzepaku dla dzieci nadaje się znakomicie. Można go zaserwować z dodatkiem jogurtu, owsianki czy jako smarowidło na kanapkę. Po procesie krystalizacji z żółtego zmienia kolor na biały. Biały miód rzepakowy nie traci swoich walorów prozdrowotnych. Miód rzepakowy pachnie intensywnie rzepakiem.

Miód rzepakowy – właściwości lecznicze

W składzie miodu rzepakowego znajdziemy bor, który odpowiada za prawidłową pracę tarczycy. Miód rzepakowy to także skarbnica żelaza i potasu, składników istotnych do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego. Chcąc pozbyć się problemów z drogami oddechowymi, warto również sięgnąć po miód rzepakowy do herbaty. Należy jednak pamiętać o tym, by jej temperatura nie była wysoka. Najlepiej, by napój był letni lub zimny, ponieważ już w temperaturze 40 stopni Celsjusza miód traci swoje właściwości.

Miód rzepakowy – na co?

Miód z rzepaku leczy wiele schorzeń. Wrzody żołądka, infekcje czy zapalenia nerek to tylko niektóre z nich. Miód rzepakowy można stosować bezpośrednio na poparzoną skórę, dzięki temu zmniejszymy ryzyko powstania pęcherzy. Warto sięgać po miód rzepakowy, gdy czujemy się wyjątkowo zmęczeni. Doda on nam odrobinę energii do działania.

Miód rzepakowy kremowany

Jeżeli zależy nam na tym, by miód nie stwardniał, warto sięgnąć po miód w wersji kremowanej. Do czasu jego krystalizacji miód jest mieszany, po to, by pozostał długo miękki i puszysty. Dzięki temu można go bardzo łatwo wyjąć np. ze słoika.

Jak sprawdzić miód rzepakowy?

Miód sztuczny poznasz po tym, że jego konsystencja będzie nierównomierna. Rzadki na górze, a gęsty na dole miód z pewnością nie jest prawdziwym miodem rzepakowym. Należy więc uważasz na tego rodzaju produkty.

Miód rzepakowy – cena

Miód z rzepaku należy do grupy tańszych odmian miodów. Koszt za litr słoika miodu oscyluje między 30-40 złotymi. Warto więc skusić się i przetestować ten przysmak.

Źródło: https://www.miod.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.