Miód słonecznikowy

Od pokoleń przekazywana jest wiedza na temat zdrowotnych właściwości miodu. Ten słonecznikowy – ze względu na trudności związane z jego pozyskiwaniem – jest mniej popularny w Polsce, ale równie zdrowy jak inne miody. Poznaj go lepiej.

Z czego robi się miód słonecznikowy?

Miód słonecznikowy pozyskuje się z nektaru. Zalicza się więc ten typ miodu do grupy miodów nektarowych. Pszczoły wydobywają nektar z kwiatów słonecznika, a następnie przenoszą do swoich uli. To tam nektar dojrzewa, a przemiany biochemiczne, którym jest poddawany powodują, że zamienia się w miód.
W Polsce słoneczniki są bardzo rzadko uprawiane. Pola słoneczników nie stanowią nawet 1 proc. wszystkich upraw, przez co wiele osób rezygnuje z produkowania miodu słonecznikowego na rzecz innych typów. Większość miodu słonecznikowego dostępnego w Polsce pochodzi z Ukrainy. Co więcej, uprawa słonecznika na sam miód jest niewydajna. Wydajność miodowa na 1 hektar słonecznika wynosi jedynie 30-40 kg.

Smak, zapach i kolor miodu słonecznikowego

Miód słonecznikowy charakteryzuje się intensywnie żółtą barwą. Wyróżnia się także delikatnym zapachem i słodkim smakiem. W miodzie brak gorzkich, kwaśnych czy bardziej intensywnych nut smakowych czy zapachowych. Z tego powodu po tę odmianę miodu sięga wiele osób o różnorodnych upodobaniach smakowych.
W procesie krystalizacji miód nie traci swojej miękkiej konsystencji, pozostając nadal idealnym smarowidłem, np. do kanapek.

Miód słonecznikowy – właściwości i skład

W składzie miodu słonecznikowego znajdziemy przede wszystkim glukozę oraz fruktozę. Te składniki stanowią ¾ całego składu. Nie można również pominąć wartościowych składników odżywczych takich jak: witamina A i witaminy z grupy B, magnez, żelazo, potas czy wapń. Dostępne w miodzie enzymy nadają temu produktowi właściwości bakteriobójcze.
Miód słonecznikowy wzmacnia również odporność organizmu. Może być stosowany przez dzieci i osoby starsze.

Miód słonecznikowy – na co pomaga?

Miód słonecznikowy reguluje pracę układu pokarmowego. To sprawdzone remedium zarówno w przypadku biegunek, jak i zaparć. Jego przyjmowanie poleca się np. w przypadku zatrucia alkoholowego. Miód słonecznikowy wspiera procesy trawienne. Przyjmowanie miodu słonecznikowego może korzystnie wpłynąć na stan żył, które są wzmacniane oraz uszczelniane. Miód działa również antymiażdżycowo. Produkt stosowany jest pomocniczo w walce z problemami skórnymi, np. trądzikiem czy cerą naczynkową.
Warto go mieć pod ręką zwłaszcza w okresie przeziębień, gdyż miód słonecznikowy to sprzymierzeniec w walce z przeziębieniami oraz chorobami układu oddechowego. Miód słonecznikowy można stosować przy okazji leczenia zatok, chorób gardła czy oskrzeli.
W ciepłej, lecz nie za gorącej herbacie, z uwagi na możliwość utraty przez miód prozdrowotnych właściwości pod wpływem temperatury, można rozpuścić kilka łyżeczek tej substancji. Jeszcze zdrowszą miksturę otrzymamy, gdy pozostawimy napój wody miodowej na kilkanaście godzin. W tym czasie wydzieli się jeszcze więcej składników odżywczych.
Miód słonecznikowy świetnie sprawdzi się jako składnik marynat oraz dodatek do jogurtów czy płatków z mlekiem. Możemy zachwycać się jego smakiem, podając go wraz z twarożkiem czy wewnątrz naleśnika.

 

źródło: https://www.miod.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.