Na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się przypominające pomidory, pomarańczowe twardawe owoce. Są to kaki. Inna nazwa tego egzotycznego przysmaku to persymona, nazywany jest też chińską śliwką, owocem szaron czy hebanowcem. Warto go spożywać, nie tylko ze względu na przyjemny, słodki lekko miodowy smak, ale też właściwości odżywcze, dzięki którym jest doceniany przez fanów zdrowego stylu życia.
Owoce kaki – pochodzenie
Zalety kaki zostały odkryte już tysiące lat temu w starożytnych Chinach. Ich popularność przekroczyła granicę kraju, a owoce persymony stały się popularne również w Japonii i Korei. Obecnie poza Azją, kaki uprawiane są także w krajach południowej Ameryki i Europy, dużym ich producentem jest Hiszpania. Hebanowiec wschodni, czyli drzewo hurma preferuje klimat tropikalny i subtropikalny. Roślina pokrojem przypomina jabłoń, owocuje od sierpnia do października, przybiera różne formy w zależności od odmiany.
Jakie właściwości ma persymona?
Owoce kaki są skarbnicą witamin. Zawierają sporą dawkę kwasu askorbinowego, który jest antyoksydantem, bierze udział w zwalczaniu wolnych rodników, witaminę A – cenną dla narządu wzroku, witaminę B1 wspomagającą naturalną odporność organizmu, a także pracę serca i układu krwionośnego, jak również witaminę K odpowiedzialną za m.in. prawidłowe krzepnięcie krwi i pracę układu sercowo-naczyniowego, tak jak i magnez i potas, które również są składnikami rośliny oraz wapń będący aktywatorem wielu enzymów i wpływający na regulację układu nerwowego. Ponadto w persymonie znajdują się cenne dla zdrowia polifenole i karotenoidy, które również są przeciwutleniaczami, chronią przed starzeniem się komórek, zwalczają stres antyoksydacyjny. Regularne jedzenie hebanowca może być sposobem na profilaktykę chorób o podłożu wolnorodnikowym m.in. jaskry, zaćmy, choroby Alzheimera, Parkinsona, jak i nowotworów. Dodatkowo duża ilość błonnika pokarmowego wraz ze związkami antyoksydacyjnymi pomaga w regulacji gospodarki lipidowej organizmu, przyczynia się do zmniejszenia stężenie cholesterolu LDL.
Jak jeść owoc kaki?
Jak w przypadku innych egzotycznych owoców, wiele osób zastanawia się, w jaki sposób spożywać ten przysmak i czy kaki można jeść ze skórką. Wierzchnia warstwa persymony jest delikatna i cienka – nadaje się do zjedzenia, nie trzeba jej obierać. W skórce znajdują się antyoksydanty i błonnik, dlatego nie warto z niej rezygnować. Nie zmienia smaku produktu, dlatego po dokładnym umyciu może być konsumowana wraz z miąższem.
Owoce można jeść na surowo – przygotowane w formie plastrów uwidaczniają ciekawy przekrój, którego kształt przypomina gwiazdkę, co można wykorzystać jako efektywny dodatek do dań, drinków, napojów, koktajli lub deserów.
Chińska śliwka może być pokrojona i dodawana do musli, jogurtów, czy też stanowić składnik smoothie. Z owoców przygotowuje się również dżemy, galaretki, syropy, soki oraz nalewki. Dostępne są także kaki w formie suszonej, które również stanowią smaczną i zdrową przekąskę.
Persymona a odchudzanie – kalorie, indeks glikemiczny
Kaki zawiera sporo błonnika korzystnie wpływającego na układ trawienny. Sprzyja on rozwojowi pożytecznej mikroflory jelitowej. Ponadto dzięki niemu dłużej utrzymuje się uczucie sytości, co zapobiega napadom głodu i podjadaniu między posiłkami. Spożywanie produktów bogatych we włókna pokarmowe pozytywnie wpływa na metabolizm organizmu. Kolejną jego ważną cechą jest to, że reguluje stężenie glukozy we krwi. Kaki zawiera około 70 kcal w 100 gramach produktu. Indeks glikemiczny wynosi 50, czyli jest średni, nie powoduje gwałtownego wyrzucenia insuliny, ale powinien być spożywany w ograniczonych ilościach, szczególnie przez diabetyków. Ze względu na składniki odżywcze i dużą zawartość błonnika, persymona może być włączona do diety redukcyjnej osób, które chcą zrzucić nadmierne kilogramy.
Persymona – zastosowanie kosmetyczne
Owoce kaki znajdują zastosowanie również jako składnik środków do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Ekstrakt z miąższu persymony dzięki zawartości antyoksydantów i innych składników aktywnych, które hamują glikację, uelastycznia skórę, sprawia, że staje się jędrna, a zmarszczki są mniej widoczne. Kaki można znaleźć również w składzie produktów przeznaczonych dla cery tłustej i mieszanej i problematycznej – przejawia właściwości przeciwzapalne, dobrze oczyszcza i regeneruje naskórek.