Papaja – właściwości i wartości odżywcze

Papaja – właściwości i wartości odżywcze

Dostęp do różnorodnych produktów spożywczych z całego świata pozwala na kulinarne podróże i kosztowanie specjałów z odległych krajów. Jednym z takich egzotycznych przysmaków, który zdobywa coraz większą popularność na stołach miłośników zdrowego odżywiania, jest papaja. Tropikalny owoc jest przyjemny w smaku, można nim urozmaicić swój jadłospis. Zawiera też sporo cennych dla zdrowia składników. Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.

Jak wygląda owoc papai? Skąd pochodzi?

Papaja – owoc melonowca właściwego, który porasta Amerykę Południową, Środkową i południowe obszary Ameryki Północnej występuje w wielu odmianach. Różnią się one wielkością, kształtem, smakiem i właściwościami. Najpopularniejszą z nich jest Solo, która wyróżnia się przyjemną słodyczą. To właśnie ten gatunek jest najczęściej spotykanym w polskich sklepach.

Jagody o gruszkowatym lub owalnym kształcie są sporych rozmiarów, zazwyczaj ich długość wynosi od 15 do 25 cm. Są ciężkie i odznaczają się gładką skórką. W niedojrzałej formie są twarde i zielone, by z czasem zmięknąć i zmienić barwę na żółto-pomarańczową. Po przekrojeniu uwidacznia się miąższ o miękkiej, kremowej konsystencji i duży zespół małych, okrągłych czarnych nasion, które również są jadalne.

Papaja – wartości odżywcze

Zarówno owoc papai, jak i jego pestki zawierają cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Ta tropikalna jagoda obfituje w witaminę C, której jest aż 61 mg w 100 g produktu. Jest też źródłem witaminy A, K, E oraz witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego. Jeden owoc melonowca pokrywa około 15% dziennego zapotrzebowania na potas, ponadto dostarcza również sporo magnezu, a także wapń, żelazo, fosfor oraz cynk. Wśród składników aktywnych w papai znajdują się m.in. fenole, karotenoidy, saponiny. Jedzenie papai wspomaga organizm również w błonnik pokarmowy.

Papaja – właściwości zdrowotne

Prozdrowotne właściwości papai wynikają m.in. z obecności przeciwutleniaczy, które chronią przed wolnymi rodnikami. Fenole, takie jak flawonoidy, wykazują aktywność przeciwzapalną, minimalizując skutki stresu oksydacyjnego, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Kwasy fenolowe również mają działanie antyoksydacyjne, zwalczają też bakterie, a dodatkowo wykazują właściwości żółciopędne – dzięki nim nie tworzą się kamienie żółciowe.
Karotenoidy, a konkretnie luteina chroni wzrok przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Prowadzone są badania nad jej wpływem na poprawę funkcji poznawczych i ochronę przed postępowaniem demencji starczej oraz chorobami sercowo-naczyniowymi.
Lipoken zwalcza wolne rodniki, niweluje stany zapalne prowadzące do chorób nowotworowych. Dostarczanie tego składnika może zminimalizować ryzyko wystąpienia raka prostaty, piersi, trzustki, płuc, czy szyjki macicy.
Natomiast beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A, ma istotne znaczenie dla systemu odpornościowego. Obniża stężenie niekorzystnych frakcji cholesterolu LDL, chroniąc przed miażdżycą. Korzystnie wpływa również na działanie przewodu pokarmowego, a także pomaga dbać o kondycję skóry, spowalniając jej starzenie.

Wśród cennych związków zawartych w owocach papai należy wymienić również papainę, czyli enzym usprawniający procesy trawienne, który wykazuje także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Witaminy i pierwiastki, które również wypełniają owoc, pomagają w sprawnym funkcjonowaniu wszystkich układów w organizmie. Papaja zawiera także zdrowe tłuszcze, jest często wybierana przez osoby będące na dietach wegańskich, ponieważ pomaga uzupełniać niedobory składników pokarmowych.

Jak jeść papaję? Jak smakuje?

Jak jeść papaję? Jak smakuje?

Wiele osób zastanawia się, jak się je papaję i czy można spożywać również jej nasiona. Z dojrzałego owocu w łatwy sposób zdejmuje się skórkę. Można go przeciąć wzdłuż i obrać, wydrążyć pestki wraz z otoczką śluzową, pokroić na kawałki, zjeść na surowo, dodać do sałatek, przygotować sorbet, smoothie, dip, koktajl, lody, lub wykorzystać jako dodatek dań wytrawnych. Pestki także mogą być jedzone.
To, jak smakuje papaja, zależne jest od jej stopnia dojrzałości. Dojrzały owoc rozpieszcza słodyczą, w której mieszają się melonowo-mangowe nuty. Jego smak jest orzeźwiająco miodowy.

Jak przechowywać papaję?

Papaja to owoc, który najlepiej spożywać zaraz po przekrojeniu. Można ją przechowywać w lodówce, ale temperatura nie może być zbyt niska, wskazane jest, żeby miała powyżej 7 stopni Celsjusza. Przysmak nie nadaje się do mrożenia. Natomiast może być suszony – w takiej formie również dostępny jest w sklepie, jak i w postaci kandyzowanej.

Papaja a odchudzanie – kaloryczność i indeks glikemiczny

Papaja w rozsądnej ilości może być włączona do diety osób, którym zależy na redukcji kilogramów. W 100 gramach produktu zawarte jest około 43 kcal. To słodki owoc, indeks glikemiczny jest na poziomie średnim i wynosi 59, dlatego ze spożyciem tego specjału powinni uważać diabetycy.

Nasiona papai

Na uwagę zasługują również nasiona papai, które także nadają się do spożycia. Są gorzkie w smaku, nie każdemu przypadają do gustu. Można z nich zrobić nalewkę lub spożywać w formie sproszkowanej jako przyprawę po wcześniejszym wysuszeniu. W pestkach zawarta jest spora ilość enzymów usprawniających procesy trawienne. Stosowane są także przy detoksykacji wątroby i leczeniu niewydolności nerek, wykazują także działanie pomocne w usuwaniu pasożytów z organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *