Barszcz nie jest drogi, a składniki potrzebne do jego przygotowania kupisz w każdym sklepie. Potrawa nadaje się dla osób na diecie odchudzającej.
Przepis jest uniwersalny i możliwe są warianty. Jeśli chcesz użyć fasoli w postaci suchego ziarna, to musisz fasolę zamoczyć dzień wcześniej. W tym celu należy ją wypłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Następnego dnia ugotuj ją w wodzie, w której się moczyła.
W szerokim garnku zeszklij na maśle lub oleju rozdrobnioną cebule oraz obrane i pokrojone pieczarki.
Należy wszystko rozdrobnić tak, by kawałki były małe. Odpowiednia będzie drobna kostka. Za moment dodaj startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler.
Wszystko smaż około 3-5 minut, często mieszając. Buraczki obierz i pokrój w kosteczkę, dodaj do garnka, zalej wodą i zagotuj z dodatkiem kostek rosołowych. Po chwili dodaj poszatkowaną lub drobno pokrojoną kapustę, obrany i rozdrobniony czosnek, sól i przyprawy.
Posyp potrawę pieprzem. Jeśli używasz czarnego, lepszy będzie świeżo zmielony.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw do 50 minut, jeśli użyłaś kapusty białej. Na koniec dodaj obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora lub koncentrat pomidorowy. Pogotuj około 5 minut. Dodaj soku z cytryny. Gdy wszystko jest już gotowe, dodaj śmietany.