Print Options:

Przepis na barszcz ukraiński z pieczarkami i fasolą

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.10 minutyCzas got.40 minutyCałkowity czas50 minuty

Barszcz nie jest drogi, a składniki potrzebne do jego przygotowania kupisz w każdym sklepie. Potrawa nadaje się dla osób na diecie odchudzającej.

Przepis na barszcz ukraiński z pieczarkami i fasolą

 1,50 łyżka masło lub oliwa
 1 szt. pietruszka
 1 szt. cebula
 1 szt. marchew
 ¼ szt. seler
 6 szt. pieczarka, średnia
 2 szt. burak czerwony, spory
 2 l woda
 4 szt. kostka rosołowa
 200 gram kapusta włoska lub polska, w kawałku
 ½ szklanka fasola biała
 1 szt. ząbek czosnku
 1 szt. pomidor - lub 3 łyżki koncentratu
 2 szt. liść laurowy
 3 szt. ziele angielskie
 1 łyżka sok z cytryny
 3 łyżka śmietana kwaśna
 sól
Sposób przygotowania barszczu ukraińskiego z pieczarkami - przepis
1

Przepis jest uniwersalny i możliwe są warianty. Jeśli chcesz użyć fasoli w postaci suchego ziarna, to musisz fasolę zamoczyć dzień wcześniej. W tym celu należy ją wypłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Następnego dnia ugotuj ją w wodzie, w której się moczyła.

2

W szerokim garnku zeszklij na maśle lub oleju rozdrobnioną cebule oraz obrane i pokrojone pieczarki.

Przepis na barszcz ukraiński z pieczarkami i fasolą

3

Należy wszystko rozdrobnić tak, by kawałki były małe. Odpowiednia będzie drobna kostka. Za moment dodaj startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler.

Przepis na barszcz ukraiński z pieczarkami i fasolą buraki

4

Wszystko smaż około 3-5 minut, często mieszając. Buraczki obierz i pokrój w kosteczkę, dodaj do garnka, zalej wodą i zagotuj z dodatkiem kostek rosołowych. Po chwili dodaj poszatkowaną lub drobno pokrojoną kapustę, obrany i rozdrobniony czosnek, sól i przyprawy.

5

Posyp potrawę pieprzem. Jeśli używasz czarnego, lepszy będzie świeżo zmielony.

Przepis na barszcz ukraiński z pieczarkami i fasolą

6

Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw do 50 minut, jeśli użyłaś kapusty białej. Na koniec dodaj obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora lub koncentrat pomidorowy. Pogotuj około 5 minut. Dodaj soku z cytryny. Gdy wszystko jest już gotowe, dodaj śmietany.