Print Options:

Przepis na cukinię z czosnkiem, bazylią i ostrymi papryczkami

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.15 minutyCzas got.30 minutyCałkowity czas45 minuty

Leczo można przyrządzić w wersji łagodnej, ale też na ostro. Wówczas warto użyć więcej czosnku czy ostrych papryczek. Oto przepis na pikantne leczo.

Przepis na cukinię z czosnkiem, bazylią i ostrymi papryczkami

Składniki na cukinię z czosnkiem, bazylią i ostrymi papryczkami
 2 szt. cukinia
 2 szt. papryka
 2 szt. pomidor
 4 szt. ząbek czosnku
 4 laski kiełbasa
 4 łyżeczka ostra papryka
 2 łyżeczka słodka papryka
 2 szt. papryczka chili
 1,50 łyżeczka sól
 bazylia, oregano
 pieprz
 olej
Sposób przygotowania cukinii z czosnkiem, bazylią i ostrymi papryczkami
1

Posiekaj cebulę.

2

Kiełbasę pokrój w kostkę.

3

Cebulę podsmaż na oleju, dodaj kiełbasę i czosnek drobno posiekany.

4

Przełóż całość z patelni do garnka.

5

Cukinię, paprykę i obrane pomidory pokrój w kostkę.

6

Dodaj pomidory do garnka z kiełbasą. Duś przez 15 minut.

7

Następnie dodaj pozostałe warzywa oraz wszystkie przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.