Przepis na makaron to nic skomplikowanego, ale dopiero kiedy ciasto dobrze wyrobimy i nadamy sprężystości, będziemy mieć prawdziwie pyszny makaron.
Przygotowywanie makaronu rozpoczynamy od przesiania mąki. Mąkę dokładnie przesiewamy, następnie wbijamy do niej trzy jajka, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Wyrobienie ciasta w tym przepisie jest najbardziej istotne. Musimy robić to co najmniej 10-15 minut tak by ciasto było gładkie i elastyczne. W momencie kiedy otrzymamy odpowiednią konsystencje ciasta, odstawiamy je na około 10 minut.
Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto, zwijamy i kroimy w paski. Właściwie to jak go będziemy kroić, zależy od tego jaki makaron chcemy uzyskać. Pokrojony makaron rozrzucamy pojedynczo i zostawiamy, by trochę podsechł. Pamiętajmy też o tym, by robić to na powierzchni posypanej mąką inaczej makaron będzie się nam sklejał.
Tak przygotowany makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3-10 minut, wszystko zależy od tego jak gruby mamy makaron. Gotowy makaron możemy używać na wiele sposobów. Jest doskonały do tradycyjnego polskiego rosołu, a także do przeróżnych sosów.