Print Options:

Przepis na domowy makaron

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.55 minutyCzas got.5 minutyCałkowity czas1 godzina

Przepis na makaron to nic skomplikowanego, ale dopiero kiedy ciasto dobrze wyrobimy i nadamy sprężystości, będziemy mieć prawdziwie pyszny makaron.

Przepis na domowy makaron

Przepis na domowy makaron
 2 szklanki mąka pszenna
 3 szt. jajka
 szczypta soli
Sposób przygotowania makaronu domowego:
1

Przygotowywanie makaronu rozpoczynamy od przesiania mąki. Mąkę dokładnie przesiewamy, następnie wbijamy do niej trzy jajka, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto.

Przepis na domowy makaron składniki

2

Wyrobienie ciasta w tym przepisie jest najbardziej istotne. Musimy robić to co najmniej 10-15 minut tak by ciasto było gładkie i elastyczne. W momencie kiedy otrzymamy odpowiednią konsystencje ciasta, odstawiamy je na około 10 minut.

Przepis na domowy makaron wyrabiamy ciasto

3

Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto, zwijamy i kroimy w paski. Właściwie to jak go będziemy kroić, zależy od tego jaki makaron chcemy uzyskać. Pokrojony makaron rozrzucamy pojedynczo i zostawiamy, by trochę podsechł. Pamiętajmy też o tym, by robić to na powierzchni posypanej mąką inaczej makaron będzie się nam sklejał.

Przepis na domowy makaron kroimy ciasto

4

Tak przygotowany makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3-10 minut, wszystko zależy od tego jak gruby mamy makaron. Gotowy makaron możemy używać na wiele sposobów. Jest doskonały do tradycyjnego polskiego rosołu, a także do przeróżnych sosów.