Print Options:

Przepis na fasolkę po bretońsku

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.10 minutyCzas got.2 godzinyCałkowity czas2 godziny 10 minuty

Fasolka po bretońsku nadaje się do zjedzenia nie tylko na obiad, ale i na kolację. Jeśli chcesz zjeść na obiad, to prawdopodobnie będzie to jedyne danie, bo potrawa jest bardzo sycąca.

Przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki potrzebne do przygotowania fasolki po bretońsku
 500 gram fasola typu jaś
 200 gram wędzony boczek
 300 gram kiełbasa
 3 łyżka koncentrat pomidorowy
 1 łyżka mąka
 1 łyżka smalec
 1 szt. liść laurowy
 3 szt. ziele angielskie
 pieprz czarny lub ziołowy, sól
Sposób przygotowania fasolki po bretońsku:
1

Dzień wcześniej fasolę dobrze wypłucz np. na sicie, zalej wodą i odstaw do moczenia najlepiej na noc. Następnego dnia ugotuj fasolę do miękkości w niewielkiej ilości wody. Trwa to dość długo, a czas zależy od fasoli i im grubsza, tym dłużej się gotuje.

Przepis na fasolkę po bretońsku

2

W międzyczasie opłucz boczek i kiełbasę. Później pokrój boczek w kostkę, a kiełbasę w kostkę lub w plasterki, wyłóż na patelnię ze smalcem i podpiecz około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Przepis na fasolkę po bretońsku

3

Po chwili dodaj do fasoli ziele angielskie, listek laurowy i trochę majeranku.

Przepis na fasolkę po bretońsku przyprawy

4

Gotuj przez chwilę, mieszając. Gdy fasolka jest prawie gotowa, dodaj sól, koncentrat pomidorowy i pieprz oraz resztę majeranku.

Przepis na fasolkę po bretońsku

5

Jeśli używasz pieprzu czarnego, dobrze jest go zmielić bezpośrednio przed użyciem. Na sam koniec rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody, dodaj do fasolki i zagotuj.