Golonki to jedno z bardziej popularnych dań w Polsce. Bardzo często kojarzone z tłustą i ciężkostrawną kuchnią, która gości na naszych świątecznych stołach. Ten przepis na golonkę w kapuście jest nieco inny i z pewnością może przekonać do zjedzenia golonki nawet osoby, które wcześniej nie przepadały za tym daniem. Nieco tłuste, ale pełne smaków i aromatów – dla takiego dania warto zgrzeszyć.
Informacje
Tradycja w innej odsłonie
Ten przepis na golonkę w kapuście różni się od znanych wszystkim przepisów i sprawdza się na wiele okazji. Dzięki użyciu kapusty i miodu, oraz duszeniu golonek, mięso staje się bardzo delikatne i aromatyczne. To bardzo ciekawy przepis dzięki któremu zaskoczysz niejednego fana tradycyjnej kuchni polskiej.
Czas przygotowania: około 3 godziny (w zależności od wielkości golonek)
Ilość porcji: 4
Dzień przed przygotowywaniem golonek nacieramy je dokładnie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pamiętaj, by nie użyć zbyt dużo soli – golonki są już peklowane.
Kolejnego dnia golonki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego około dwóch łyżek oleju. Z olejem nie należy przesadzać, minimalna ilość jest potrzebna tylko do tego, by mięso nie przywarło do naczynia. Tak przygotowane golonki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Do dużego garnka na dno wkładamy połowę kapusty kiszonej i kilka suszonych śliwek.
Następnie, na kapuście układamy lekko zarumienione golonki i ponownie zakrywamy je kapustą. Na sam wierzch dodajemy dwie łyżeczki miodu, ziele angielskie i liście laurowe, oraz resztę suszonych śliwek.
Tak przygotowany garnek postawiamy na mały ogień i całość dusimy przez około dwie godziny, co jakiś czas mieszając, by kapusta nie przypaliła się.
Porady:
- Jeżeli nasze golonki nie są zbyt tłuste, możemy przy przekładaniu ich do kapusty dodać tam trochę tłuszczu, który wytopił się przy pieczeniu w piekarniku. Dzięki temu golonki będą się mniej przypalać podczas duszenia.
- Czas duszenia golonek jest zależny od ich wielkości – kupując mniejsze golonki możesz zaoszczędzić nieco czasu podczas duszenia.
Podsumowanie:
Jak widać, tradycyjne potrawy kuchni polskiej nie muszą być nudne i powtarzalne. Ten przepis, to świetny pomysł, który możesz przygotować zarówno na święta, jak i na obiad, czy rodzinne przyjęcie.
Składniki
Sposób przygotowania
Dzień przed przygotowywaniem golonek nacieramy je dokładnie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pamiętaj, by nie użyć zbyt dużo soli – golonki są już peklowane.
Kolejnego dnia golonki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego około dwóch łyżek oleju. Z olejem nie należy przesadzać, minimalna ilość jest potrzebna tylko do tego, by mięso nie przywarło do naczynia. Tak przygotowane golonki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Do dużego garnka na dno wkładamy połowę kapusty kiszonej i kilka suszonych śliwek.
Następnie, na kapuście układamy lekko zarumienione golonki i ponownie zakrywamy je kapustą. Na sam wierzch dodajemy dwie łyżeczki miodu, ziele angielskie i liście laurowe, oraz resztę suszonych śliwek.
Tak przygotowany garnek postawiamy na mały ogień i całość dusimy przez około dwie godziny, co jakiś czas mieszając, by kapusta nie przypaliła się.