Przepis na golonki w kapuście

TwórcaKarolina Piątek
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany

Save

Przepis na golonki w kapuście

Golonki to jedno z bardziej popularnych dań w Polsce. Bardzo często kojarzone z tłustą i ciężkostrawną kuchnią, która gości na naszych świątecznych stołach. Ten przepis na golonkę w kapuście jest nieco inny i z pewnością może przekonać do zjedzenia golonki nawet osoby, które wcześniej nie przepadały za tym daniem. Nieco tłuste, ale pełne smaków i aromatów – dla takiego dania warto zgrzeszyć.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.15 minutyCzas got.3 godzinyCałkowity czas3 godziny 15 minuty

Składniki potrzebne do przygotowania golonek w kapuście:
 1 kilogram peklowane golonki
 1 kilogram kapusta kiszona
 50 gram suszone śliwki
 2 sztuka liść laurowy
 2 sztuka ziele angielskie
 2 łyżeczka miód
 olej
 sól, pieprz, czosnek granulowany

Tradycja w innej odsłonie

Ten przepis na golonkę w kapuście różni się od znanych wszystkim przepisów i sprawdza się na wiele okazji. Dzięki użyciu kapusty i miodu, oraz duszeniu golonek, mięso staje się bardzo delikatne i aromatyczne. To bardzo ciekawy przepis dzięki któremu zaskoczysz niejednego fana tradycyjnej kuchni polskiej.

Czas przygotowania: około 3 godziny (w zależności od wielkości golonek)
Ilość porcji: 4

 

Sposób przygotowania golonek w kapuście:
1

Dzień przed przygotowywaniem golonek nacieramy je dokładnie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pamiętaj, by nie użyć zbyt dużo soli – golonki są już peklowane.

Przepis na golonki w kapuście

2

Kolejnego dnia golonki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego około dwóch łyżek oleju. Z olejem nie należy przesadzać, minimalna ilość jest potrzebna tylko do tego, by mięso nie przywarło do naczynia. Tak przygotowane golonki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

Przepis na golonki w kapuście pieczemy

3

Do dużego garnka na dno wkładamy połowę kapusty kiszonej i kilka suszonych śliwek.

Przepis na golonki w kapuście składniki

4

Następnie, na kapuście układamy lekko zarumienione golonki i ponownie zakrywamy je kapustą. Na sam wierzch dodajemy dwie łyżeczki miodu, ziele angielskie i liście laurowe, oraz resztę suszonych śliwek.

Przepis na golonki w kapuście

5

Tak przygotowany garnek postawiamy na mały ogień i całość dusimy przez około dwie godziny, co jakiś czas mieszając, by kapusta nie przypaliła się.

Porady:

- Jeżeli nasze golonki nie są zbyt tłuste, możemy przy przekładaniu ich do kapusty dodać tam trochę tłuszczu, który wytopił się przy pieczeniu w piekarniku. Dzięki temu golonki będą się mniej przypalać podczas duszenia.
- Czas duszenia golonek jest zależny od ich wielkości – kupując mniejsze golonki możesz zaoszczędzić nieco czasu podczas duszenia.

Podsumowanie:

Jak widać, tradycyjne potrawy kuchni polskiej nie muszą być nudne i powtarzalne. Ten przepis, to świetny pomysł, który możesz przygotować zarówno na święta, jak i na obiad, czy rodzinne przyjęcie.

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania,

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania golonek w kapuście:
 1 kilogram peklowane golonki
 1 kilogram kapusta kiszona
 50 gram suszone śliwki
 2 sztuka liść laurowy
 2 sztuka ziele angielskie
 2 łyżeczka miód
 olej
 sól, pieprz, czosnek granulowany

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania golonek w kapuście:
1

Dzień przed przygotowywaniem golonek nacieramy je dokładnie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pamiętaj, by nie użyć zbyt dużo soli – golonki są już peklowane.

Przepis na golonki w kapuście

2

Kolejnego dnia golonki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego około dwóch łyżek oleju. Z olejem nie należy przesadzać, minimalna ilość jest potrzebna tylko do tego, by mięso nie przywarło do naczynia. Tak przygotowane golonki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

Przepis na golonki w kapuście pieczemy

3

Do dużego garnka na dno wkładamy połowę kapusty kiszonej i kilka suszonych śliwek.

Przepis na golonki w kapuście składniki

4

Następnie, na kapuście układamy lekko zarumienione golonki i ponownie zakrywamy je kapustą. Na sam wierzch dodajemy dwie łyżeczki miodu, ziele angielskie i liście laurowe, oraz resztę suszonych śliwek.

Przepis na golonki w kapuście

5

Tak przygotowany garnek postawiamy na mały ogień i całość dusimy przez około dwie godziny, co jakiś czas mieszając, by kapusta nie przypaliła się.

Przepis na golonki w kapuście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *