Ten przepis na golonkę w kapuście różni się od znanych wszystkim przepisów i sprawdza się na wiele okazji. Dzięki użyciu kapusty i miodu, oraz duszeniu golonek, mięso staje się bardzo delikatne i aromatyczne.
Dzień przed przygotowywaniem golonek nacieramy je dokładnie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pamiętaj, by nie użyć zbyt dużo soli – golonki są już peklowane.
Kolejnego dnia golonki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego około dwóch łyżek oleju. Z olejem nie należy przesadzać, minimalna ilość jest potrzebna tylko do tego, by mięso nie przywarło do naczynia. Tak przygotowane golonki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Do dużego garnka na dno wkładamy połowę kapusty kiszonej i kilka suszonych śliwek.
Następnie, na kapuście układamy lekko zarumienione golonki i ponownie zakrywamy je kapustą. Na sam wierzch dodajemy dwie łyżeczki miodu, ziele angielskie i liście laurowe, oraz resztę suszonych śliwek.
Tak przygotowany garnek postawiamy na mały ogień i całość dusimy przez około dwie godziny, co jakiś czas mieszając, by kapusta nie przypaliła się.