Print Options:

Przepis na golonki w kapuście

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.15 minutyCzas got.3 godzinyCałkowity czas3 godziny 15 minuty

Ten przepis na golonkę w kapuście różni się od znanych wszystkim przepisów i sprawdza się na wiele okazji. Dzięki użyciu kapusty i miodu, oraz duszeniu golonek, mięso staje się bardzo delikatne i aromatyczne.

Przepis na golonki w kapuście

Składniki potrzebne do przygotowania golonek w kapuście:
 1 kilogram peklowane golonki
 1 kilogram kapusta kiszona
 50 gram suszone śliwki
 2 szt. liść laurowy
 2 szt. ziele angielskie
 2 łyżeczka miód
 olej
 sól, pieprz, czosnek granulowany
Sposób przygotowania golonek w kapuście:
1

Dzień przed przygotowywaniem golonek nacieramy je dokładnie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pamiętaj, by nie użyć zbyt dużo soli – golonki są już peklowane.

Przepis na golonki w kapuście

2

Kolejnego dnia golonki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego około dwóch łyżek oleju. Z olejem nie należy przesadzać, minimalna ilość jest potrzebna tylko do tego, by mięso nie przywarło do naczynia. Tak przygotowane golonki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

Przepis na golonki w kapuście pieczemy

3

Do dużego garnka na dno wkładamy połowę kapusty kiszonej i kilka suszonych śliwek.

Przepis na golonki w kapuście składniki

4

Następnie, na kapuście układamy lekko zarumienione golonki i ponownie zakrywamy je kapustą. Na sam wierzch dodajemy dwie łyżeczki miodu, ziele angielskie i liście laurowe, oraz resztę suszonych śliwek.

Przepis na golonki w kapuście

5

Tak przygotowany garnek postawiamy na mały ogień i całość dusimy przez około dwie godziny, co jakiś czas mieszając, by kapusta nie przypaliła się.