Print Options:

Przepis na grochówkę

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.15 minutyCzas got.2 godzinyCałkowity czas2 godziny 15 minuty

Grochówka, jedna z popularniejszych, polskich zup, to bardzo rozgrzewające, pożywne danie. Szczególnie kojarzona jest jako wojskowa potrawa, gdzie przygotowuje się ją w wielkich kotłach.

Przepis na grochówkę

 300 gals mięso(dowolne mięso, np. żeberka, wędzone kości, wieprzowina)
 4 szt. ziemniaki
 300 gram żółty groch łuskany
 1 szt. marchewka
 1 szt. pietruszka
 1 szt. cebula
 1 szt. ząbek czosnku
 1 łyżka mąka
 2 łyżka olej
 1 łyżeczka majeranek
 1 szt. liść laurowy
 3 szt. ziele angielskie
 sól, pieprz
Sposób przygotowania grochówki:
1

Mięso wypłucz i włóż do garnka, następnie zalej zimną wodą i zacznij gotować. Groch wypłucz w zimnej wodzie.

Przepis na grochówkę mięso do zupy

2

Kiedy mięso w garnku zacznie się gotować, zbierz szumy i dodaj wypłukany groch, oraz łyżeczkę soli. Wszystko gotuj razem przez około 40 minut, aż groch zmięknie.

Przepis na grochówkę groch

3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Następnie, gdy groch zacznie mięknąć, dodaj ziemniaki, startą marchewkę oraz pietruszkę i ząbek czosnku. Całość gotuj przez około 20 minut. Ziemniaki powinny być bardzo miękkie i częściowo się rozpadać.

Przepis na grochówkę ziemniaki

4

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na nim posiekaną cebulkę. Kiedy cebula zacznie lekko brązowieć, zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj mąkę. Wszystko razem dokładnie zamieszaj i od razu dodaj do zupy.

5

Następnie wrzuć do zupy wszystkie przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i zagotuj, w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przepis na grochówkę przyprawy

6

Tak przygotowaną grochówkę możesz podawać z osobno podsmażoną kiełbasą.

Przepis na grochówkę można próbować