Grochówka, jedna z popularniejszych, polskich zup, to bardzo rozgrzewające, pożywne danie. Szczególnie kojarzona jest jako wojskowa potrawa, gdzie przygotowuje się ją w wielkich kotłach.

Mięso wypłucz i włóż do garnka, następnie zalej zimną wodą i zacznij gotować. Groch wypłucz w zimnej wodzie.

Kiedy mięso w garnku zacznie się gotować, zbierz szumy i dodaj wypłukany groch, oraz łyżeczkę soli. Wszystko gotuj razem przez około 40 minut, aż groch zmięknie.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Następnie, gdy groch zacznie mięknąć, dodaj ziemniaki, startą marchewkę oraz pietruszkę i ząbek czosnku. Całość gotuj przez około 20 minut. Ziemniaki powinny być bardzo miękkie i częściowo się rozpadać.

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na nim posiekaną cebulkę. Kiedy cebula zacznie lekko brązowieć, zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj mąkę. Wszystko razem dokładnie zamieszaj i od razu dodaj do zupy.
Następnie wrzuć do zupy wszystkie przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i zagotuj, w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowaną grochówkę możesz podawać z osobno podsmażoną kiełbasą.
