Przepis na gulasz po węgiersku

TwórcaKarolina Piątek
RatingTrudnośćBeginner

Save

Przepis na gulasz po węgiersku

Mięsa, szczególnie te duszone w sosach, to dania, które cieszą się dużą popularnością wśród Polaków. Co prawda są dość długie w przygotowaniu, jednak czas poświęcony na przygotowanie ich wynagradza ich niepowtarzalny smak i aromat. Przepis na gulasz po węgiersku to receptura z którą poradzi sobie właściwie każdy. Przepis został nieco uproszczony by nie pochłaniał aż tak dużo pracy, mimo to jest nadal tak samo pyszny.


Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.20 minutyCzas got.1 godzina 40 minutyCałkowity czas2 godziny

Składniki do przygotowania gulaszu po węgiersku:
 1,50 kilogramy mięso (w moim przypadku karkówka)
 2 sztuka cebula
 2 sztuka papryka
 2 sztuka marchewka
 500 gram pieczarki
 1 l bulion
 2 łyżka sos sojowy
 4 łyżka przecier pomidorowy
 olej
 1 łyżeczka papryka wędzona ostra
 2 łyżeczka papryka słodka
 1 łyżeczka papryka ostra
 1 łyżeczka czosnek granulowany
 sól, pieprz

Uniwersalne danie

Gulasz, nie tylko ten po węgiersku, to bardzo uniwersalne danie. Można podać go zarówno z kaszą, jak i z ziemniakami, czy pyzami. Przepis wykorzystasz na wiele okazji, tym bardziej warto jest się z nim zapoznać.

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 6-8

 

Sposób przygotowania gulaszu węgierskiego:
1

Mięso wypłucz i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w podobnej wielkości kostkę. Cebule posiekaj w piórka.

Przepis na gulasz po węgiersku składniki

2

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim pieczarki. Aby woda lepiej z nich odparowała, oprósz je odrobiną soli. Kiedy będą miały ładny, brązowy kolor przełóż je z powrotem do miski.

Przepis na gulasz po węgiersku pieczarki

3

W garnku w którym będziesz dusić całą potrawę rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na niego cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę mięso.

Przepis na gulasz po węgiersku cebula

4

Po chwili dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, a także czosnek granulowany.

Przepis na gulasz po węgiersku duszenie

5

Poczekaj aż mięso się podsmaży, następnie dodaj pokrojoną marchewkę, a po chwili również paprykę. Całość przez chwilę podsmażaj.

Przepis na gulasz po węgiersku

6

Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz sos sojowy. Mieszaj, tak by wszystko razem się dobrze połączyło. Całość duś na małym ogniu, co jakiś czas dodając bulionu. Gulasz będzie gotowy, kiedy mięso oraz wszystkie warzywa będą miękkie, a sos będzie zredukowany.

7

Na samym końcu dopraw gulasz solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem, ziemniakami lub kaszą.

Porady:

Powyższy przepis na gulasz zawiera mięso wieprzowe z karkówki, które dość szybko robi się miękkie. Jeśli chcesz użyć innego mięsa, czas duszenia gulaszu do miękkości z pewnością się nieco wydłuży.

Podsumowanie:

Przepis na gulasz po węgiersku z pewnością zagości u ciebie na dobre. To danie, które cieszy się sympatią niemal każdego. Ze względu na to, że można je podawać na wiele sposobów, sprawdzi się idealnie na różne okazje, a także na święta.

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki do przygotowania gulaszu po węgiersku:
 1,50 kilogramy mięso (w moim przypadku karkówka)
 2 sztuka cebula
 2 sztuka papryka
 2 sztuka marchewka
 500 gram pieczarki
 1 l bulion
 2 łyżka sos sojowy
 4 łyżka przecier pomidorowy
 olej
 1 łyżeczka papryka wędzona ostra
 2 łyżeczka papryka słodka
 1 łyżeczka papryka ostra
 1 łyżeczka czosnek granulowany
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania gulaszu węgierskiego:
1

Mięso wypłucz i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w podobnej wielkości kostkę. Cebule posiekaj w piórka.

Przepis na gulasz po węgiersku składniki

2

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim pieczarki. Aby woda lepiej z nich odparowała, oprósz je odrobiną soli. Kiedy będą miały ładny, brązowy kolor przełóż je z powrotem do miski.

Przepis na gulasz po węgiersku pieczarki

3

W garnku w którym będziesz dusić całą potrawę rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na niego cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę mięso.

Przepis na gulasz po węgiersku cebula

4

Po chwili dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, a także czosnek granulowany.

Przepis na gulasz po węgiersku duszenie

5

Poczekaj aż mięso się podsmaży, następnie dodaj pokrojoną marchewkę, a po chwili również paprykę. Całość przez chwilę podsmażaj.

Przepis na gulasz po węgiersku

6

Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz sos sojowy. Mieszaj, tak by wszystko razem się dobrze połączyło. Całość duś na małym ogniu, co jakiś czas dodając bulionu. Gulasz będzie gotowy, kiedy mięso oraz wszystkie warzywa będą miękkie, a sos będzie zredukowany.

7

Na samym końcu dopraw gulasz solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem, ziemniakami lub kaszą.

Przepis na gulasz po węgiersku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *