Przepis na gulasz po węgiersku to receptura z którą poradzi sobie właściwie każdy. Przepis został nieco uproszczony by nie pochłaniał aż tak dużo pracy, mimo to jest nadal tak samo pyszny.
Mięso wypłucz i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w podobnej wielkości kostkę. Cebule posiekaj w piórka.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim pieczarki. Aby woda lepiej z nich odparowała, oprósz je odrobiną soli. Kiedy będą miały ładny, brązowy kolor przełóż je z powrotem do miski.
W garnku w którym będziesz dusić całą potrawę rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na niego cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę mięso.
Po chwili dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, a także czosnek granulowany.
Poczekaj aż mięso się podsmaży, następnie dodaj pokrojoną marchewkę, a po chwili również paprykę. Całość przez chwilę podsmażaj.
Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz sos sojowy. Mieszaj, tak by wszystko razem się dobrze połączyło. Całość duś na małym ogniu, co jakiś czas dodając bulionu. Gulasz będzie gotowy, kiedy mięso oraz wszystkie warzywa będą miękkie, a sos będzie zredukowany.
Na samym końcu dopraw gulasz solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem, ziemniakami lub kaszą.