Print Options:

Przepis na gulasz po węgiersku

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.20 minutyCzas got.1 godzina 40 minutyCałkowity czas2 godziny

Przepis na gulasz po węgiersku to receptura z którą poradzi sobie właściwie każdy. Przepis został nieco uproszczony by nie pochłaniał aż tak dużo pracy, mimo to jest nadal tak samo pyszny.

Przepis na gulasz po węgiersku

Składniki do przygotowania gulaszu po węgiersku:
 1,50 kilogramy mięso (w moim przypadku karkówka)
 2 szt. cebula
 2 szt. papryka
 2 szt. marchewka
 500 gram pieczarki
 1 l bulion
 2 łyżka sos sojowy
 4 łyżka przecier pomidorowy
 olej
 1 łyżeczka papryka wędzona ostra
 2 łyżeczka papryka słodka
 1 łyżeczka papryka ostra
 1 łyżeczka czosnek granulowany
 sól, pieprz
Sposób przygotowania gulaszu węgierskiego:
1

Mięso wypłucz i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w podobnej wielkości kostkę. Cebule posiekaj w piórka.

Przepis na gulasz po węgiersku składniki

2

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim pieczarki. Aby woda lepiej z nich odparowała, oprósz je odrobiną soli. Kiedy będą miały ładny, brązowy kolor przełóż je z powrotem do miski.

Przepis na gulasz po węgiersku pieczarki

3

W garnku w którym będziesz dusić całą potrawę rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na niego cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę mięso.

Przepis na gulasz po węgiersku cebula

4

Po chwili dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, a także czosnek granulowany.

Przepis na gulasz po węgiersku duszenie

5

Poczekaj aż mięso się podsmaży, następnie dodaj pokrojoną marchewkę, a po chwili również paprykę. Całość przez chwilę podsmażaj.

Przepis na gulasz po węgiersku

6

Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz sos sojowy. Mieszaj, tak by wszystko razem się dobrze połączyło. Całość duś na małym ogniu, co jakiś czas dodając bulionu. Gulasz będzie gotowy, kiedy mięso oraz wszystkie warzywa będą miękkie, a sos będzie zredukowany.

7

Na samym końcu dopraw gulasz solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem, ziemniakami lub kaszą.