Przepis na jabłecznik

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany
Save
Przepis na jabłecznik

Jabłecznik nazywany jest też szarlotką. To jedno z bardziej popularnych ciast przyrządzanych po zbiorze jabłek, głównego składnika tego deseru. Tradycyjnie robi się go z kruszonym ciastem.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.30 minutyCzas got.35 minutyCałkowity czas1 godzina 5 minuty
Składniki na jabłecznik
 3,50 szklanki mąka
 1 szklanka cukier
 1 szt. kostka margaryny do pieczenia
 2 łyżeczka proszek do pieczenia
 1 szt. torebka cukru waniliowego
 2 szt. jajko
Składniki na nadzienie jabłecznika
 4 łyżka cukier
 1 łyżeczka cynamon mielony
 4 kilogramy jabłka
Sposób przygotowania jabłecznika
1

Wsyp mąkę na stolnicę, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.

2

Dodaj jajka oraz margarynę. Ugnieć ciasto.

3

¾ ciasta rozgnieć i rozłóż na blaszce wysmarowaną margaryną i lekko posypaną bułką tartą.

4

Resztę ciasta włóż do zamrażarki.

5

Przygotuj nadzienie ścierając jabłka na dużych oczkach, odciśnij nadmiar soku.

6

Dodaj cynamon i cukier. Nałóż nadzienie na ciasto.

7

¼ ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na górę ciasta.

8

Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza i piecz 35 minut lub dłużej, w zależności od piekarnika - wykonaj test patyczka, by przekonać się, czy ciasto jest gotowe.

Zamiast ścierać ciasto na wierzchnią warstwę, możesz rozwałkować je w cienkie paski i ułożyć w kratkę.

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki na jabłecznik
 3,50 szklanki mąka
 1 szklanka cukier
 1 szt. kostka margaryny do pieczenia
 2 łyżeczka proszek do pieczenia
 1 szt. torebka cukru waniliowego
 2 szt. jajko
Składniki na nadzienie jabłecznika
 4 łyżka cukier
 1 łyżeczka cynamon mielony
 4 kilogramy jabłka

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania jabłecznika
1

Wsyp mąkę na stolnicę, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.

2

Dodaj jajka oraz margarynę. Ugnieć ciasto.

3

¾ ciasta rozgnieć i rozłóż na blaszce wysmarowaną margaryną i lekko posypaną bułką tartą.

4

Resztę ciasta włóż do zamrażarki.

5

Przygotuj nadzienie ścierając jabłka na dużych oczkach, odciśnij nadmiar soku.

6

Dodaj cynamon i cukier. Nałóż nadzienie na ciasto.

7

¼ ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na górę ciasta.

8

Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza i piecz 35 minut lub dłużej, w zależności od piekarnika - wykonaj test patyczka, by przekonać się, czy ciasto jest gotowe.

Przepis na jabłecznik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.