Jabłecznik nazywany jest też szarlotką. To jedno z bardziej popularnych ciast przyrządzanych po zbiorze jabłek, głównego składnika tego deseru. Tradycyjnie robi się go z kruszonym ciastem.
Informacje
Wsyp mąkę na stolnicę, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Dodaj jajka oraz margarynę. Ugnieć ciasto.
¾ ciasta rozgnieć i rozłóż na blaszce wysmarowaną margaryną i lekko posypaną bułką tartą.
Resztę ciasta włóż do zamrażarki.
Przygotuj nadzienie ścierając jabłka na dużych oczkach, odciśnij nadmiar soku.
Dodaj cynamon i cukier. Nałóż nadzienie na ciasto.
¼ ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na górę ciasta.
Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza i piecz 35 minut lub dłużej, w zależności od piekarnika - wykonaj test patyczka, by przekonać się, czy ciasto jest gotowe.
Zamiast ścierać ciasto na wierzchnią warstwę, możesz rozwałkować je w cienkie paski i ułożyć w kratkę.
Składniki
Sposób przygotowania
Wsyp mąkę na stolnicę, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Dodaj jajka oraz margarynę. Ugnieć ciasto.
¾ ciasta rozgnieć i rozłóż na blaszce wysmarowaną margaryną i lekko posypaną bułką tartą.
Resztę ciasta włóż do zamrażarki.
Przygotuj nadzienie ścierając jabłka na dużych oczkach, odciśnij nadmiar soku.
Dodaj cynamon i cukier. Nałóż nadzienie na ciasto.
¼ ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na górę ciasta.
Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza i piecz 35 minut lub dłużej, w zależności od piekarnika - wykonaj test patyczka, by przekonać się, czy ciasto jest gotowe.