Do jajecznicy w bułkach można dodać różne składniki. Pomidory, podsmażoną cebulkę, niektórzy dodają do masy jajecznej śmietanę bądź mleko.

Najlepiej sprawdzą się czerstwe bułki. Dlatego jajecznica w nich zamknięta jest świetnym sposobem na suche, twardsze bułki i bagietki. Na początek kroimy bagietkę na pół i pozbawiamy ją miąższu. Jeśli mamy bułki, to wycinamy u góry kwadrat, a następnie, wydłubujemy środek. W piekarniku, na blachę kładziemy papier do pieczenia- jeśli coś wycieknie, to bułki się nie przypalą.
Kroimy szynkę w kostkę, podobnie paprykę i cebulę dymkę. Ser możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka wbijamy do miski dodajemy szynkę, paprykę, ser, cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wlewamy masę do bułek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia 20 – 25 minut. Aby sprawdzić czy są gotowe, wystarczy wbić nóż. Gdy jest suchy oznacza, że jajka się ścięły i bułki są gotowe. A jeśli nóż jest obklejony, bułki jeszcze trochę muszą pozostać w piekarniku.