Kartoflanka z grzybami to świetna, bardzo smaczna zupa. Pachnie latem i smakuje wakacjami albo złotą polską jesienią-lasem i liśćmi.
Dzień wcześniej obierz i zetrzyj na tarce marchewkę i seler, a następnie podsmaż je na oleju w wysokim, szerokim garnku ciągle mieszając.
Po chwili dodaj pokrojony por i podsmaż jeszcze chwilę. Gdy gotowe zalej wodą i pogotuj około 20 minut.
W wywarze zamocz na noc grzyby suszone.
Następnego dnia ugotuj je do miękkości w tym samym wywarze. Czas gotowania jest różny i zależy od tego, jakie grzyby użyjesz. Borowiki gotują się zwykle krócej. Ugotowane grzyby pokrój w paseczki i wrzuć z powrotem do wywaru.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy, razem ze startym czosnkiem, kminkiem, pieprzem i solą.
Gotuj jeszcze około 25 minut, czyli do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dopraw jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i śmietaną.