Print Options:

Przepis na kartoflankę z grzybami

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.10 minutyCzas got.50 minutyCałkowity czas1 godzina

Kartoflanka z grzybami to świetna, bardzo smaczna zupa. Pachnie latem i smakuje wakacjami albo złotą polską jesienią-lasem i liśćmi.

Przepis na kartoflankę z grzybami

Przepis na kartoflankę z grzybami
 grzyby suszone, około pół szklanki
 6 szt. ziemniak, średni
 2 l woda
 2 szt. marchew
 ¼ szt. seler
 3 szt. ząbek czosnku
 śmietana, wedle uznania
 sól, pieprz
 ½ łyżeczka mielony kminek
 1 szt. por, biała część
 olej do smażenia
Sposób przygotowania kartoflanki - przepis
1

Dzień wcześniej obierz i zetrzyj na tarce marchewkę i seler, a następnie podsmaż je na oleju w wysokim, szerokim garnku ciągle mieszając.

Przepis na kartoflankę z grzybami ziemniaki

2

Po chwili dodaj pokrojony por i podsmaż jeszcze chwilę. Gdy gotowe zalej wodą i pogotuj około 20 minut.

Przepis na kartoflankę z grzybami

3

W wywarze zamocz na noc grzyby suszone.

Przepis na kartoflankę z grzybami suszone grzyby

4

Następnego dnia ugotuj je do miękkości w tym samym wywarze. Czas gotowania jest różny i zależy od tego, jakie grzyby użyjesz. Borowiki gotują się zwykle krócej. Ugotowane grzyby pokrój w paseczki i wrzuć z powrotem do wywaru.

5

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy, razem ze startym czosnkiem, kminkiem, pieprzem i solą.
Gotuj jeszcze około 25 minut, czyli do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dopraw jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i śmietaną.