Sezon truskawkowy rozpoczyna się w drugiej połowie maja. Wysyp truskawek jest w czerwcu i trwa przez około miesiąc- półtorej. Koktajl jogurtowo- truskawkowy to świetna opcja o każdej porze roku. Można zrobić go również z mrożonek. Przygotowanie jest proste i szybkie. Sprawdzi się na deser i kolację albo pożywne drugie śniadanie.
Informacje
Wielkość: dwie porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Wartości odżywcze
Truskawki dobroczynnie wpływają na organizm człowieka. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, cholesterol, poprawiają apetyt, a nawet pomagają przy bólu gardła. Zawierają dużo witaminy C, poza tym kwas elagowy, który ma działanie antyoksydacyjne. Mają również flawonoidy. W połączeniu z naturalnym jogurtem są zdrową i smaczną przekąską bądź posiłkiem.
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy ogonków i kroimy na ćwiartki.
Truskawki wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt. Ewentualnie, jeśli truskawki są kwaśne bądź lubimy bardziej słodkie, można dodać cukier bądź miód.
Blendujemy około pół minuty, w zależności od urządzenia. Tak przygotowany napój najlepiej podawać lekko schłodzony.
Uwagi
Truskawki, szczególnie letnią porą, lubią obecność odświeżającej mięty. Można ją wrzucić do blendera i uzyskać lekki miętowy smak bądź też ozdobić koktajl.
Aby szybko pozbyć się ogonków z truskawek, wystarczy wbić słomkę w dolną część i na górze ogonek sam odejdzie po przebiciu słomką.
Podsumowanie
Koktajl jogurtowo- truskawkowy to świetny sposób na przekonanie dzieci do jedzenia owoców. Ma niezwykły kolor, zapach i strukturę.
Składniki
Sposób przygotowania
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy ogonków i kroimy na ćwiartki.
Truskawki wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt. Ewentualnie, jeśli truskawki są kwaśne bądź lubimy bardziej słodkie, można dodać cukier bądź miód.
Blendujemy około pół minuty, w zależności od urządzenia. Tak przygotowany napój najlepiej podawać lekko schłodzony.