Przepis na koktajl jogurtowo – truskawkowy

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćBeginner
Save
Przepis na koktajl jogurtowo - truskawkowy

Sezon truskawkowy rozpoczyna się w drugiej połowie maja. Wysyp truskawek jest w czerwcu i trwa przez około miesiąc- półtorej. Koktajl jogurtowo- truskawkowy to świetna opcja o każdej porze roku. Można zrobić go również z mrożonek. Przygotowanie jest proste i szybkie. Sprawdzi się na deser i kolację albo pożywne drugie śniadanie.

Informacje

Wielkość: dwie porcje
Czas przygotowania: 10 minut

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.10 minutyCałkowity czas10 minuty
Składniki na koktajl jogurtowo - truskawkowy
 300 gram jogurt naturalny
 1 szklanka truskawki
 miód lub cukier

Wartości odżywcze

Truskawki dobroczynnie wpływają na organizm człowieka. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, cholesterol, poprawiają apetyt, a nawet pomagają przy bólu gardła. Zawierają dużo witaminy C, poza tym kwas elagowy, który ma działanie antyoksydacyjne. Mają również flawonoidy. W połączeniu z naturalnym jogurtem są zdrową i smaczną przekąską bądź posiłkiem.

Sposób przygotowania koktajlu jogurtowo - truskawkowego
1

Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy ogonków i kroimy na ćwiartki.

2

Truskawki wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt. Ewentualnie, jeśli truskawki są kwaśne bądź lubimy bardziej słodkie, można dodać cukier bądź miód.

3

Blendujemy około pół minuty, w zależności od urządzenia. Tak przygotowany napój najlepiej podawać lekko schłodzony.

Uwagi

Truskawki, szczególnie letnią porą, lubią obecność odświeżającej mięty. Można ją wrzucić do blendera i uzyskać lekki miętowy smak bądź też ozdobić koktajl.
Aby szybko pozbyć się ogonków z truskawek, wystarczy wbić słomkę w dolną część i na górze ogonek sam odejdzie po przebiciu słomką.

Podsumowanie

Koktajl jogurtowo- truskawkowy to świetny sposób na przekonanie dzieci do jedzenia owoców. Ma niezwykły kolor, zapach i strukturę.

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki na koktajl jogurtowo - truskawkowy
 300 gram jogurt naturalny
 1 szklanka truskawki
 miód lub cukier

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania koktajlu jogurtowo - truskawkowego
1

Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy ogonków i kroimy na ćwiartki.

2

Truskawki wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt. Ewentualnie, jeśli truskawki są kwaśne bądź lubimy bardziej słodkie, można dodać cukier bądź miód.

3

Blendujemy około pół minuty, w zależności od urządzenia. Tak przygotowany napój najlepiej podawać lekko schłodzony.

Przepis na koktajl jogurtowo – truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *