Print Options:

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Wielkośćstandardowa ilość

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami są w zasadzie potrawą uniwersalną. Można je podać na przyjęciu w tym na przyjęciu weselnym oraz każdego innego dnia.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Składniki potrzebne do przygotowania krokietów z pieczarkami i kapustą kiszoną
Naleśniki
 1 szklanka mąka pszenna
 1 szklanka mleko
 ¾ szklanka woda, najlepiej gazowana
 szczypta soli
 3 łyżka masło lub olej
 2 szt. jajko
Farsz
 400 gram kapusta kiszona
 300 gram pieczarki
 2 szt. cebula
 pieprz czarny, sól
 1 szt. jajko
 ½ szklanka bułka tarta
 kminek (niekoniecznie), tymianek (niekoniecznie)
Sposób przygotowania krokietów z kapusta kiszoną i pieczarkami
1

Naleśniki
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Wszystko zmiksuj. Ma wyjść gładkie ciasto. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z cienkim dnem. Dobra jest patelnia naleśnikowa. Na drugą stronę przewracaj, gdy spód naleśnika jest już ładnie zrumieniony i ścięty.

2

Gdy naleśniki są już gotowe, możesz przygotować farsz.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

3

Zacznij od pokrojenia kapusty. Później ją kilka razy przepłucz. Wrzuć ją do wrzątku i ugotuj do miękkości. Odciśnij dobrze wodę.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami cebula

4

Pieczarki umyj , obierz ze skórki i drobno pokrój. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z olejem razem z pieczarkami. Gdy wszystko jest już usmażone, dodaj kapustę i przyprawy.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami składniki

5

Gotowy farsz nakładaj na naleśniki, zwijaj w rulony, obtaczaj w jajku i w bułce tartej. Smaż na rumiano.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami