Kruche ciasta zbożowe są smaczne i kruche, a ich wykonanie nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Do ich wykonania można wykorzystać płatki owsiane, cenne źródło witamin z grupy B, cynku, wapnia, żelaza, fosforu czy magnezu. Dzięki temu jest to całkiem zdrowa przekąska, która zawiera błonnik, wspomagający procesy trawienne.
Informacje
Utrzyj mikserem w misce masło i cukier.
Do masy dodaj płatki owsiane i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Z uzyskanej masy rób małe ciasteczka.
Układaj je na blasze wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.
Piecz przez około 15 minut do momentu uzyskania złotego koloru.
Na podstawie przepisu bazowego można eksperymentować ze smakiem i wartościami odżywczymi ciasteczek. Na przykład dodając do nich inne ziarna zbóż, suszone owoce, bakalie.
Składniki
Sposób przygotowania
Utrzyj mikserem w misce masło i cukier.
Do masy dodaj płatki owsiane i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Z uzyskanej masy rób małe ciasteczka.
Układaj je na blasze wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.
Piecz przez około 15 minut do momentu uzyskania złotego koloru.