Przepis na kruche ciastka zbożowe

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćBeginner
Save
Przepis na kruche ciastka zbożowe

Kruche ciasta zbożowe są smaczne i kruche, a ich wykonanie nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Do ich wykonania można wykorzystać płatki owsiane, cenne źródło witamin z grupy B, cynku, wapnia, żelaza, fosforu czy magnezu. Dzięki temu jest to całkiem zdrowa przekąska, która zawiera błonnik, wspomagający procesy trawienne.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.10 minutyCzas got.15 minutyCałkowity czas25 minuty
Składniki na kruche ciastka zbożowe
 400 gram płatki owsiane
 100 gram masło
 2 szt. jajko
 100 gram cukier brązowy
Sposób przygotowania kruchych ciastkek zbożowych
1

Utrzyj mikserem w misce masło i cukier.

2

Do masy dodaj płatki owsiane i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

3

Z uzyskanej masy rób małe ciasteczka.

4

Układaj je na blasze wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.

5

Piecz przez około 15 minut do momentu uzyskania złotego koloru.

Na podstawie przepisu bazowego można eksperymentować ze smakiem i wartościami odżywczymi ciasteczek. Na przykład dodając do nich inne ziarna zbóż, suszone owoce, bakalie.

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki na kruche ciastka zbożowe
 400 gram płatki owsiane
 100 gram masło
 2 szt. jajko
 100 gram cukier brązowy

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania kruchych ciastkek zbożowych
1

Utrzyj mikserem w misce masło i cukier.

2

Do masy dodaj płatki owsiane i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

3

Z uzyskanej masy rób małe ciasteczka.

4

Układaj je na blasze wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.

5

Piecz przez około 15 minut do momentu uzyskania złotego koloru.

Przepis na kruche ciastka zbożowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *