Print Options:

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.10 minutyCzas got.50 minutyCałkowity czas1 godzina

Krupnik jest przepyszny i smakuje nie tylko w chłodne dni. Można go jednak polecić zwłaszcza na niepogodę, bo jest treściwy i doskonale rozgrzewa.

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej

Składniki potrzebne do przygotowania krupniku z kaszy jęczmiennej
 100 gram kasza jęczmienna
 500 gram łopatka wieprzowa
 3 szt. ziemniaki, średnie
 2 szt. marchew
 1 szt. korzeń pietruszki
 1 szt. cebula mała, lub pół większej
 sól, pieprz
 liść laurowy, ziele angielskie
 olej
Sposób przygotowania krupniku na kaszy jęczmiennej
1

Mięso umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i około 2 litrów wody. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut.

2

Następnie dodaj startą marchewkę oraz startą pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej marchew

3

Cebulkę pokrój drobno i zeszklij na oleju. Gdy gotowa, dodaj do zupy.

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej składniki

4

Wsyp opłukaną kaszę i gotuj do miękkości kaszy co najmniej 20 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej składniki