Przepis na letnią zapiekankę z bakłażanem, cukinią i ryżem

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany
Save

Bakłażan i cukinia to smaczne sezonowe warzywa, które mają wiele witamin i składników odżywczych. Mogą stanowić sycącą bazę zapiekanki z piekarnika. Zamiast makaronu do wykonania tej zapiekanki użyj surowego ryżu.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.20 minutyCzas got.45 minutyCałkowity czas1 godzina 5 minuty
Składniki na letnią zapiekankę z bakłażanem, cukinią i ryżem
 100 gram ryż do risotto
 250 ml bulion
 250 ml passata pomidorowa
 400 gram cukinia
 400 gram bakłażan
 1 szt. cebula
 3 szt. ząbek czosnku
 150 gram ser żółty
 4 łyżka oliwa
 2 łyżka natka pietruszki
Sposób przygotowania na letniej zapiekanki z bakłażanem, cukinią i ryżem
1

Wykonanie tej zapiekanki rozpocznij od przygotowania warzyw.

2

Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój je w kostkę.

3

Umyj i pokój cukinię oraz bakłażana. Pokrój je w kostkę o grubości około 2 cm.

4

Na patelni podsmaż cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.

5

Podsmaż także bakłażana około 4 minuty.

6

Dosyp surowy ryż i smaż minutę.

7

Dolej bulion. Zagotuj.

8

Dodaj passatę, a następnie pomidory i cukinię.

9

Zdejmij całość z ognia.

10

Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza.

11

Przygotuj naczynie żaroodporne. Przełóż do niego jedzenie.

12

Posyp natką pietruszki.

13

Piecz pod przykryciem pół godziny.

14

Wyjmij, posyp startym serem i umieść w piekarniku na 15 minut.

dodatkowe informacje, porady, podsumowanie

Zapiekankę możesz przygotować również w żaroodpornych miseczkach i od razu podawać każdemu na stół.

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki na letnią zapiekankę z bakłażanem, cukinią i ryżem
 100 gram ryż do risotto
 250 ml bulion
 250 ml passata pomidorowa
 400 gram cukinia
 400 gram bakłażan
 1 szt. cebula
 3 szt. ząbek czosnku
 150 gram ser żółty
 4 łyżka oliwa
 2 łyżka natka pietruszki

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania na letniej zapiekanki z bakłażanem, cukinią i ryżem
1

Wykonanie tej zapiekanki rozpocznij od przygotowania warzyw.

2

Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój je w kostkę.

3

Umyj i pokój cukinię oraz bakłażana. Pokrój je w kostkę o grubości około 2 cm.

4

Na patelni podsmaż cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.

5

Podsmaż także bakłażana około 4 minuty.

6

Dosyp surowy ryż i smaż minutę.

7

Dolej bulion. Zagotuj.

8

Dodaj passatę, a następnie pomidory i cukinię.

9

Zdejmij całość z ognia.

10

Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza.

11

Przygotuj naczynie żaroodporne. Przełóż do niego jedzenie.

12

Posyp natką pietruszki.

13

Piecz pod przykryciem pół godziny.

14

Wyjmij, posyp startym serem i umieść w piekarniku na 15 minut.

Przepis na letnią zapiekankę z bakłażanem, cukinią i ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *