Bakłażan i cukinia to smaczne sezonowe warzywa, które mają wiele witamin i składników odżywczych. Mogą stanowić sycącą bazę zapiekanki z piekarnika. Zamiast makaronu do wykonania tej zapiekanki użyj surowego ryżu.
Informacje
Wykonanie tej zapiekanki rozpocznij od przygotowania warzyw.
Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój je w kostkę.
Umyj i pokój cukinię oraz bakłażana. Pokrój je w kostkę o grubości około 2 cm.
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.
Podsmaż także bakłażana około 4 minuty.
Dosyp surowy ryż i smaż minutę.
Dolej bulion. Zagotuj.
Dodaj passatę, a następnie pomidory i cukinię.
Zdejmij całość z ognia.
Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Przełóż do niego jedzenie.
Posyp natką pietruszki.
Piecz pod przykryciem pół godziny.
Wyjmij, posyp startym serem i umieść w piekarniku na 15 minut.
dodatkowe informacje, porady, podsumowanie
Zapiekankę możesz przygotować również w żaroodpornych miseczkach i od razu podawać każdemu na stół.
Składniki
Sposób przygotowania
Wykonanie tej zapiekanki rozpocznij od przygotowania warzyw.
Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój je w kostkę.
Umyj i pokój cukinię oraz bakłażana. Pokrój je w kostkę o grubości około 2 cm.
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.
Podsmaż także bakłażana około 4 minuty.
Dosyp surowy ryż i smaż minutę.
Dolej bulion. Zagotuj.
Dodaj passatę, a następnie pomidory i cukinię.
Zdejmij całość z ognia.
Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Przełóż do niego jedzenie.
Posyp natką pietruszki.
Piecz pod przykryciem pół godziny.
Wyjmij, posyp startym serem i umieść w piekarniku na 15 minut.