Bardzo smaczne, pożywne i wartościowe danie, które można przygotować w niecałą godzinę! A gdy trwa sezon kurkowy, grzech nie skorzystać z ich wyjątkowego smaku!
Informacje
Wartości odżywcze
Ze względu na śmietanę i masło danie jest kaloryczne, natomiast od czasu do czasu warto zaszaleć, bo smak jest niepowtarzalny. Danie jest konkretną dawką białka (kurczak i makaron) oraz energii. Sam makaron często jest postrzegany jako tuczący, a fakty są zgoła inne. Tuczące są sosy dodawane do makaronu, a nie on sam. Natomiast zawarta w makaronie skrobia jest paliwem energetycznym dla całego organizmu człowieka.
Informacje
Wielkość: 3 porcje
Zaczynamy od przejrzenia kurek i opłukania. Większe można przekroić.
Makaron gotujemy al'dente- zgodnie z wytycznymi producenta na opakowaniu.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Jak się usmażą przekładamy na talerz (ok. 8 minut).
Na tej samej patelni znów rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki, solimy i od czasu do czasu mieszamy. Smażymy do momentu odparowania płynu (8-10 minut).
Na patelnię wrzucamy kurczaka. Śmietanę przelewamy do kubka, dodajemy powoli gorące kurki. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Solimy i pieprzymy.
Na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy dokładnie. Na talerzu posypujemy makaron świeżą natką pietruszki.
Uwagi
To danie można przygotować na różne sposoby. Rezygnując z masła i zamieniając śmietanę na lżejszą, będzie bardziej fit.
Podsumowanie
Sezon na kurki trwa od czerwca do listopada. I w tym okresie to danie świetnie się sprawdza na stołach. Jest syte, spokojnie zastąpi dwudaniowy obiad!
Składniki
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przejrzenia kurek i opłukania. Większe można przekroić.
Makaron gotujemy al'dente- zgodnie z wytycznymi producenta na opakowaniu.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Jak się usmażą przekładamy na talerz (ok. 8 minut).
Na tej samej patelni znów rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki, solimy i od czasu do czasu mieszamy. Smażymy do momentu odparowania płynu (8-10 minut).
Na patelnię wrzucamy kurczaka. Śmietanę przelewamy do kubka, dodajemy powoli gorące kurki. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Solimy i pieprzymy.
Na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy dokładnie. Na talerzu posypujemy makaron świeżą natką pietruszki.