Bardzo smaczne, pożywne i wartościowe danie, które można przygotować w niecałą godzinę! A gdy trwa sezon kurkowy, grzech nie skorzystać z ich wyjątkowego smaku!

Zaczynamy od przejrzenia kurek i opłukania. Większe można przekroić.
Makaron gotujemy al'dente- zgodnie z wytycznymi producenta na opakowaniu.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Jak się usmażą przekładamy na talerz (ok. 8 minut).
Na tej samej patelni znów rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki, solimy i od czasu do czasu mieszamy. Smażymy do momentu odparowania płynu (8-10 minut).
Na patelnię wrzucamy kurczaka. Śmietanę przelewamy do kubka, dodajemy powoli gorące kurki. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Solimy i pieprzymy.
Na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy dokładnie. Na talerzu posypujemy makaron świeżą natką pietruszki.