Print Options:

Przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z kurkami

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.20 minutyCzas got.25 minutyCałkowity czas45 minuty

Bardzo smaczne, pożywne i wartościowe danie, które można przygotować w niecałą godzinę! A gdy trwa sezon kurkowy, grzech nie skorzystać z ich wyjątkowego smaku!

Przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z kurkami

Składniki na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z kurkami
 300 gram makaron penne bądź farfalle
 250 gram kurki
 2 szt. pierś z kurczaka (1 podwójna)
 0,50 szklanka śmietana co najmniej 18% (najlepiej 30%)
 1 łyżka masło
 1 szt. cebula
 2 szt. ząbek czosnku
 sól, pieprz
 natka pietruszki
 olej
Sposób przygotowania makaronu z kurczakiem w sosie śmietanowym z kurkami
1

Zaczynamy od przejrzenia kurek i opłukania. Większe można przekroić.

2

Makaron gotujemy al'dente- zgodnie z wytycznymi producenta na opakowaniu.

3

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Jak się usmażą przekładamy na talerz (ok. 8 minut).

4

Na tej samej patelni znów rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki, solimy i od czasu do czasu mieszamy. Smażymy do momentu odparowania płynu (8-10 minut).

5

Na patelnię wrzucamy kurczaka. Śmietanę przelewamy do kubka, dodajemy powoli gorące kurki. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Solimy i pieprzymy.

6

Na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy dokładnie. Na talerzu posypujemy makaron świeżą natką pietruszki.