Makaronową sałatkę z tuńczykiem można przygotować w rożnych wersjach, w zależności od upodobań smakowych. W tradycyjnej odsłonie składa się z kilku składników. Jest pyszna i pożywna. Dzięki obecności tuńczyka zwiększamy ilość ryb w diecie, a jak wiadomo Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało!
Świetnie sprawdzi się jako przekąska do pracy, ale też na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich i imprezach.
Wielkość: dla kilku osób.
Informacje
Wartości odżywcze
Tuńczyk to ryba bogata w ważne dla człowieka składniki odżywcze. Jest niskokaloryczna, natomiast kupując w oleju rzeczą oczywiste jest, że kalorii jest więcej niż w przypadku tuńczyka w wodzie. Tuńczyk ma delikatny smak i jest świetnym dodatkiem do sałatek wszelkiego rodzaju. Jest bogatym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz niacyny i witaminy B3.
Gotujemy makaron według zaleceń producenta. Gotujemy również jajka.
Tuńczyka wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Kroimy w kostkę ogórki i cebulę. Wrzucamy do tuńczyka i mieszamy.
Makaron odstawiamy do ostygnięcia. Jajka, gdy ostygną, kroimy w kostkę i dodajemy do miski.
Dodajemy ostudzony makaron, sól, pieprz i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy sałatkę szczypiorkiem.
Uwagi
Do sałatki z tuńczyka, wedle upodobań, można dodać cały szereg innych składników. Dobrze smakuje również w wersji z kukurydzą, suszonymi pomidorami, czerwoną papryką. Można dodać czosnek, a zamiast szczypiorku natkę pietruszki. Natomiast zamiast majonezu można zrobić sos na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Składniki
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron według zaleceń producenta. Gotujemy również jajka.
Tuńczyka wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Kroimy w kostkę ogórki i cebulę. Wrzucamy do tuńczyka i mieszamy.
Makaron odstawiamy do ostygnięcia. Jajka, gdy ostygną, kroimy w kostkę i dodajemy do miski.
Dodajemy ostudzony makaron, sól, pieprz i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy sałatkę szczypiorkiem.