Przepis na makaronowa sałatkę z tuńczykiem

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćBeginner
Save
Przepis na makaronowa sałatkę z tuńczykiem

Makaronową sałatkę z tuńczykiem można przygotować w rożnych wersjach, w zależności od upodobań smakowych. W tradycyjnej odsłonie składa się z kilku składników. Jest pyszna i pożywna. Dzięki obecności tuńczyka zwiększamy ilość ryb w diecie, a jak wiadomo Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało!
Świetnie sprawdzi się jako przekąska do pracy, ale też na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich i imprezach.

Wielkość: dla kilku osób.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.30 minutyCałkowity czas30 minuty
Składniki na makaronowa sałatkę z tuńczykiem
 1 szt. puszka tuńczyka w oleju (w wersji fit - w wodzie)
 1 szklanka makaron
 2 szt. jajko
 3 szt. ogórek kiszony
 szczypiorek
 cebula (najlepiej czerwona)
 majonez
 sól, pieprz

Wartości odżywcze

Tuńczyk to ryba bogata w ważne dla człowieka składniki odżywcze. Jest niskokaloryczna, natomiast kupując w oleju rzeczą oczywiste jest, że kalorii jest więcej niż w przypadku tuńczyka w wodzie. Tuńczyk ma delikatny smak i jest świetnym dodatkiem do sałatek wszelkiego rodzaju. Jest bogatym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz niacyny i witaminy B3.

Sposób przygotowania makaronowej sałatki z tuńczykiem
1

Gotujemy makaron według zaleceń producenta. Gotujemy również jajka.

2

Tuńczyka wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Kroimy w kostkę ogórki i cebulę. Wrzucamy do tuńczyka i mieszamy.

3

Makaron odstawiamy do ostygnięcia. Jajka, gdy ostygną, kroimy w kostkę i dodajemy do miski.

4

Dodajemy ostudzony makaron, sól, pieprz i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy sałatkę szczypiorkiem.

Uwagi

Do sałatki z tuńczyka, wedle upodobań, można dodać cały szereg innych składników. Dobrze smakuje również w wersji z kukurydzą, suszonymi pomidorami, czerwoną papryką. Można dodać czosnek, a zamiast szczypiorku natkę pietruszki. Natomiast zamiast majonezu można zrobić sos na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki na makaronowa sałatkę z tuńczykiem
 1 szt. puszka tuńczyka w oleju (w wersji fit - w wodzie)
 1 szklanka makaron
 2 szt. jajko
 3 szt. ogórek kiszony
 szczypiorek
 cebula (najlepiej czerwona)
 majonez
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania makaronowej sałatki z tuńczykiem
1

Gotujemy makaron według zaleceń producenta. Gotujemy również jajka.

2

Tuńczyka wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Kroimy w kostkę ogórki i cebulę. Wrzucamy do tuńczyka i mieszamy.

3

Makaron odstawiamy do ostygnięcia. Jajka, gdy ostygną, kroimy w kostkę i dodajemy do miski.

4

Dodajemy ostudzony makaron, sól, pieprz i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy sałatkę szczypiorkiem.

Przepis na makaronowa sałatkę z tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *