Przepis na mięsne cannelonni

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany
Save
Przepis na mięsne cannelonni

Cannelloni to włoski makaron, który tradycyjnie jest nadziewany mięsem mielonym. Swoim kształtem przypomina rurki o średnicy kilku centymetrów. Dzięki takiej wielkości cały proces nadziewania makaronu przebiega dość szybko.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.15 minutyCzas got.45 minutyCałkowity czas1 godzina
Składniki na mięsne cannelonni
 250 gram makaron cannelonni
 500 gram mięso mielone
 1 szt. cebula
 700 ml przecier pomidorowy
 1 szt. ząbek czosnku
 200 gram mozzarella
 125 ml bulion
 bazylia
 oregano
 sól
 pieprz
Sposób przygotowania mięsnych cannelonni
1

Mięso dopraw oregano, pieprzem i solą.

2

Zeszklij na patelni cebulę posiekaną w kostkę. Dodaj do mięsa.

3

Aby przygotować sos podsmaż w rondelku plasterki czosnku, dodaj przecier pomidorowy oraz bulion. Zagotuj i przypraw bazylią, solą, pieprzem, cukrem. Pół szklanki sosu dolej do mięsa. Wymieszaj.

4

Nagrzej piekarnik na 180 st. Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlej cienką warstwę sosu.

5

Nadziewaj rurki makaronu farszem i układaj w naczyniu.

6

Polej sosem i posyp startym serem.

7

Przykryj przykrywką i piecz 30 minut.

8

Zdejmij przykrywkę i piecz przez kolejne 15 minut.

Podaj z sałatą lub lekką surówką.

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki na mięsne cannelonni
 250 gram makaron cannelonni
 500 gram mięso mielone
 1 szt. cebula
 700 ml przecier pomidorowy
 1 szt. ząbek czosnku
 200 gram mozzarella
 125 ml bulion
 bazylia
 oregano
 sól
 pieprz

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania mięsnych cannelonni
1

Mięso dopraw oregano, pieprzem i solą.

2

Zeszklij na patelni cebulę posiekaną w kostkę. Dodaj do mięsa.

3

Aby przygotować sos podsmaż w rondelku plasterki czosnku, dodaj przecier pomidorowy oraz bulion. Zagotuj i przypraw bazylią, solą, pieprzem, cukrem. Pół szklanki sosu dolej do mięsa. Wymieszaj.

4

Nagrzej piekarnik na 180 st. Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlej cienką warstwę sosu.

5

Nadziewaj rurki makaronu farszem i układaj w naczyniu.

6

Polej sosem i posyp startym serem.

7

Przykryj przykrywką i piecz 30 minut.

8

Zdejmij przykrywkę i piecz przez kolejne 15 minut.

Przepis na mięsne cannelonni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *