Cannelloni to włoski makaron, który tradycyjnie jest nadziewany mięsem mielonym. Swoim kształtem przypomina rurki o średnicy kilku centymetrów. Dzięki takiej wielkości cały proces nadziewania makaronu przebiega dość szybko.
Informacje
Mięso dopraw oregano, pieprzem i solą.
Zeszklij na patelni cebulę posiekaną w kostkę. Dodaj do mięsa.
Aby przygotować sos podsmaż w rondelku plasterki czosnku, dodaj przecier pomidorowy oraz bulion. Zagotuj i przypraw bazylią, solą, pieprzem, cukrem. Pół szklanki sosu dolej do mięsa. Wymieszaj.
Nagrzej piekarnik na 180 st. Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlej cienką warstwę sosu.
Nadziewaj rurki makaronu farszem i układaj w naczyniu.
Polej sosem i posyp startym serem.
Przykryj przykrywką i piecz 30 minut.
Zdejmij przykrywkę i piecz przez kolejne 15 minut.
Podaj z sałatą lub lekką surówką.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso dopraw oregano, pieprzem i solą.
Zeszklij na patelni cebulę posiekaną w kostkę. Dodaj do mięsa.
Aby przygotować sos podsmaż w rondelku plasterki czosnku, dodaj przecier pomidorowy oraz bulion. Zagotuj i przypraw bazylią, solą, pieprzem, cukrem. Pół szklanki sosu dolej do mięsa. Wymieszaj.
Nagrzej piekarnik na 180 st. Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlej cienką warstwę sosu.
Nadziewaj rurki makaronu farszem i układaj w naczyniu.
Polej sosem i posyp startym serem.
Przykryj przykrywką i piecz 30 minut.
Zdejmij przykrywkę i piecz przez kolejne 15 minut.