Przepis na nadziewaną cukinię na okrągło

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany
Save
Przepis na nadziewaną cukinię na okrągło

Cukinia należy do rodziny dyniowatych. To smaczny dodatek do wielu dań i źródło witamin z grupy B. Jej jedzenie wspomaga trawienie oraz podkręca metabolizm. To także idealne warzywo do faszerowania.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.20 minutyCzas got.40 minutyCałkowity czas1 godzina
Składniki na nadziewaną cukinię na okrągło
 4 szt. cukinia okragła
 300 gram mieso mielone
 2 szt. pomidor
 1 szt. cebula
 1 szt. czerwona papryka
 3 szt. ząbek czosnku
 1 szt. pęczek pietruszki
 rozmaryn
 tymianek
 oregano
 0,50 łyżeczka tabasco
 sól
 pieprz
 oliwa z oliwek
Sposób przygotowania nadziewanej cukinii na okrągło
1

Umyj cukinię, odetnij górę i odłóż odcięty element na później. Wydrąż środek, tworząc miseczki. Uzyskany miąższ dokładnie posiekaj.

2

Pozostałe warzywa pokrój w kosteczkę.

3

Rozgrzej oliwę na patelni.

4

Wsyp cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso i smaż aż nie będzie surowe.

5

Dodaj posiekany miąższ cebuli oraz pozostałe warzywa.

6

Duś przez około 10 minut do czasu aż składniki na patelni będą miękkie.

7

Dopraw przyprawami, tabasco i chwilę jeszcze podgrzewaj.

8

Na koniec posiekaj natkę pietruszki i dodaj.

9

Przygotowanym farszem nadziej cukinie.

10

Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Cukinie umieść w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą.

11

Piecz przez około 40 minut.

Cukinię można faszerować na wiele innych sposobów, wykorzystując do tego tak zwane resztki warzyw z lodówki.

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki na nadziewaną cukinię na okrągło
 4 szt. cukinia okragła
 300 gram mieso mielone
 2 szt. pomidor
 1 szt. cebula
 1 szt. czerwona papryka
 3 szt. ząbek czosnku
 1 szt. pęczek pietruszki
 rozmaryn
 tymianek
 oregano
 0,50 łyżeczka tabasco
 sól
 pieprz
 oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania nadziewanej cukinii na okrągło
1

Umyj cukinię, odetnij górę i odłóż odcięty element na później. Wydrąż środek, tworząc miseczki. Uzyskany miąższ dokładnie posiekaj.

2

Pozostałe warzywa pokrój w kosteczkę.

3

Rozgrzej oliwę na patelni.

4

Wsyp cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso i smaż aż nie będzie surowe.

5

Dodaj posiekany miąższ cebuli oraz pozostałe warzywa.

6

Duś przez około 10 minut do czasu aż składniki na patelni będą miękkie.

7

Dopraw przyprawami, tabasco i chwilę jeszcze podgrzewaj.

8

Na koniec posiekaj natkę pietruszki i dodaj.

9

Przygotowanym farszem nadziej cukinie.

10

Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Cukinie umieść w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą.

11

Piecz przez około 40 minut.

Przepis na nadziewaną cukinię na okrągło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.