
Cukinia należy do rodziny dyniowatych. To smaczny dodatek do wielu dań i źródło witamin z grupy B. Jej jedzenie wspomaga trawienie oraz podkręca metabolizm. To także idealne warzywo do faszerowania.
Informacje
Umyj cukinię, odetnij górę i odłóż odcięty element na później. Wydrąż środek, tworząc miseczki. Uzyskany miąższ dokładnie posiekaj.
Pozostałe warzywa pokrój w kosteczkę.
Rozgrzej oliwę na patelni.
Wsyp cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso i smaż aż nie będzie surowe.
Dodaj posiekany miąższ cebuli oraz pozostałe warzywa.
Duś przez około 10 minut do czasu aż składniki na patelni będą miękkie.
Dopraw przyprawami, tabasco i chwilę jeszcze podgrzewaj.
Na koniec posiekaj natkę pietruszki i dodaj.
Przygotowanym farszem nadziej cukinie.
Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Cukinie umieść w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą.
Piecz przez około 40 minut.
Cukinię można faszerować na wiele innych sposobów, wykorzystując do tego tak zwane resztki warzyw z lodówki.
Składniki
Sposób przygotowania
Umyj cukinię, odetnij górę i odłóż odcięty element na później. Wydrąż środek, tworząc miseczki. Uzyskany miąższ dokładnie posiekaj.
Pozostałe warzywa pokrój w kosteczkę.
Rozgrzej oliwę na patelni.
Wsyp cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso i smaż aż nie będzie surowe.
Dodaj posiekany miąższ cebuli oraz pozostałe warzywa.
Duś przez około 10 minut do czasu aż składniki na patelni będą miękkie.
Dopraw przyprawami, tabasco i chwilę jeszcze podgrzewaj.
Na koniec posiekaj natkę pietruszki i dodaj.
Przygotowanym farszem nadziej cukinie.
Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Cukinie umieść w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą.
Piecz przez około 40 minut.