Print Options:

Przepis na nadziewaną cukinię na okrągło

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.20 minutyCzas got.40 minutyCałkowity czas1 godzina

Cukinia należy do rodziny dyniowatych. To smaczny dodatek do wielu dań i źródło witamin z grupy B. Jej jedzenie wspomaga trawienie oraz podkręca metabolizm. To także idealne warzywo do faszerowania.

Przepis na nadziewaną cukinię na okrągło

Składniki na nadziewaną cukinię na okrągło
 4 szt. cukinia okragła
 300 gram mieso mielone
 2 szt. pomidor
 1 szt. cebula
 1 szt. czerwona papryka
 3 szt. ząbek czosnku
 1 szt. pęczek pietruszki
 rozmaryn
 tymianek
 oregano
 0,50 łyżeczka tabasco
 sól
 pieprz
 oliwa z oliwek
Sposób przygotowania nadziewanej cukinii na okrągło
1

Umyj cukinię, odetnij górę i odłóż odcięty element na później. Wydrąż środek, tworząc miseczki. Uzyskany miąższ dokładnie posiekaj.

2

Pozostałe warzywa pokrój w kosteczkę.

3

Rozgrzej oliwę na patelni.

4

Wsyp cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso i smaż aż nie będzie surowe.

5

Dodaj posiekany miąższ cebuli oraz pozostałe warzywa.

6

Duś przez około 10 minut do czasu aż składniki na patelni będą miękkie.

7

Dopraw przyprawami, tabasco i chwilę jeszcze podgrzewaj.

8

Na koniec posiekaj natkę pietruszki i dodaj.

9

Przygotowanym farszem nadziej cukinie.

10

Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Cukinie umieść w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą.

11

Piecz przez około 40 minut.