Print Options:

Przepis na pałki z kurczaka

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.10 minutyCzas got.1 godzinaCałkowity czas1 godzina 10 minuty

Pałki z kurczaka są świetnym sposobem na każdy głód: na obiad, na przekąskę na imprezach, na zimno w pracy.

Przepis na pałki z kurczaka

Składniki na pałki z kurczaka
 12 szt. pałka z kurczaka
 0,50 szklanka oliwa z oliwek
 papryka słodka
 czosnek
 suszone pomidory
 tymianek
 sól, pieprz
Sposób przygotowania pałek z kurczaka
1

Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy, i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2

Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy, mieszamy i wylewamy na pałki.

3

Dobrze nacieramy pałki marynatą.

4

Odstawiamy pałki w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na przynajmniej godzinę. A najlepiej na kilka godzin. Natomiast jeśli nie mamy tyle czasu, to chociaż na godzinę albo pół godziny.

5

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i wkładamy pałki, przykrywając naczynie pokrywą.

6

Pieczemy około godziny, w zależności od wielkości pałek. Jeśli są większe, to potrzebują trochę więcej czasu. Kwadrans przed końcem ściągamy pokrywę, aby skórka się zarumieniła.

7

Serwujemy posypane świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem.