Print Options:

Przepis na pieczoną karkówkę

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.15 minutyCzas got.1 godzina 30 minutyCałkowity czas1 godzina 45 minuty

Pieczone mięsa to klasyka na polskich stołach. Przepis na pieczoną karkówkę z pewnością dobrze przyjmie się wśród twoich najbliższych. Takie mięso można podać na naprawdę wiele sposobów i wyśmienicie smakuje w wielu połączeniach.

Przepis na pieczoną karkówkę

Składniki potrzebne do przygotowania pieczonej karkówki:
 1,50 kilogramy karkówka
 1 łyżeczka czerwona papryka słodka
 1 łyżeczka czerwona papryka wędzona
 1 łyżeczka czosnek
 1 łyżeczka sól
 0,50 łyżeczka imbir
 0,50 łyżeczka curry
 0,50 łyżeczka tymianek
 1 łyżeczka miód
 1 łyżeczka sos sojowy
 1 łyżka sok z cytryny
 2 łyżka keczup
 olej
Sposób przygotowania pieczonej karkówki:
1

Karkówkę na początek dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra.

2

Paprykę słodką i wędzoną, granulowany czosnek, sól, imbir, curry i tymianek mieszamy razem w miseczce.

Przepis na pieczoną karkówkę przyprawy

3

Następnie do wymieszanych przypraw dodajemy mokre składniki marynaty: miód, sos sojowy, sok z cytryny i ketchup. Do marynaty dodajemy olej, taką ilość, by marynata była płynna i dobrze oblepiła mięso.

Przepis na pieczoną karkówkę marynata

4

Pokrojone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do zamarynowania, na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Przepis na pieczoną karkówkę

5

Po upływie tego czasu kawałki karkówki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut. Mięso będzie gotowe, jeśli otrzyma ładne złoto-brązowe kolory na wierzchu. Podajemy razem z ziemniakami, frytkami lub sałatką.

Przepis na pieczoną karkówkę