Pieczone mięsa to klasyka na polskich stołach. Przepis na pieczoną karkówkę z pewnością dobrze przyjmie się wśród twoich najbliższych. Takie mięso można podać na naprawdę wiele sposobów i wyśmienicie smakuje w wielu połączeniach.
Karkówkę na początek dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra.
Paprykę słodką i wędzoną, granulowany czosnek, sól, imbir, curry i tymianek mieszamy razem w miseczce.
Następnie do wymieszanych przypraw dodajemy mokre składniki marynaty: miód, sos sojowy, sok z cytryny i ketchup. Do marynaty dodajemy olej, taką ilość, by marynata była płynna i dobrze oblepiła mięso.
Pokrojone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do zamarynowania, na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Po upływie tego czasu kawałki karkówki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut. Mięso będzie gotowe, jeśli otrzyma ładne złoto-brązowe kolory na wierzchu. Podajemy razem z ziemniakami, frytkami lub sałatką.